В Україні відбулися дострокові вибори до Ради: цифри та факти

Читать на русском

В Україні 21 липня відбулися дострокові вибори до Верховної ради. За даними Центральної виборчої комісії, бар'єр для проходження до парламенту подолали п'ять партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос». Причому підтримка «Слуги народу» настільки велика, що партії для коаліції може ніхто більше не знадобитися. «Слово і Діло» підбило підсумки виборів у фактах і цифрах.

Ці вибори вже увійдуть в історію України завдяки рекордно низькій явці – 49,84% виборців взяли в них участь.

Загалом на парламентських виборах було зареєстровано 5 тисяч 966 кандидатів: 2 тисячі 746 осіб у виборчих списках і 3 тисячі 220 мажоритарників. Це не враховуючи 154 кандидатів, чию реєстрацію Центральна виборча комісія скасувала.

Щодо спостерігачів на виборах, від громадських організацій їх було 27 тисяч 885 осіб, від іноземних держав і міжнародних організацій – 1 тисяча 719 осіб.

Не обійшлося на виборах і без порушень. Національна поліція зафіксована більш ніж 2 тисячі порушень, пов'язаних із виборчим процесом. Серед них незаконна агітація, підкуп виборців, перешкоджання здійсненню виборчого права. Але відкрито було лише 71 кримінальну справу. Крім того, в день виборів надійшло 26 повідомлень про замінування.

Партія «Слуга народу» показала приголомшливий успіх на виборах, найвища підтримка в неї в Дніпропетровській області, найнижча – у Львівській. Українці за кордоном більше підтримали «Європейську солідарність» Петра Порошенка, трохи менше «Слугу народу». За «Слугу народу» на закордонних дільницях найактивніше голосували в Ірані, Марокко та Вірменії, найнижча підтримка була у В'єтнамі, Єгипті та Кореї.

На спеціальній дільниці для голосування на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді 5 українців проголосували за «Голос», 4 – за «Слугу народу», 2 – за «Європейську солідарність». І навіть був один недійсний бюлетень.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в соціальних мережах думають про результати парламентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: