Юрист назвав умови, за яких можливо провести дострокові місцеві вибори

Читать на русском
Дострокові місцеві вибори можуть стати реальністю, якщо монобільшість Слуги народу в новій Верховній раді змінить законодавство.
Слово і Діло

Коли стало зрозумілим, що в новому парламенті партія Зеленського складе абсолютну більшість і зможе одноосібно ухвалювати будь-які рішення, привид позачергових місцевих виборів почав набувати реальних рис. Мер Дніпра Філатов, побачивши, що у місті ЗеКоманда перемогла з найбільшою в країні перевагою, вирішив очолити невідворотне й заявив, що готовий до позачергових виборів. Чи готове українське законодавство та яким чином президент може домогтися свого й призначити позачергові місцеві вибори якнайшвидше, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Богдана Бондаренка.

Нагадаємо, що чергові місцеві вибори в Україні мали б відбутися в жовтні 2020 року, як логічне завершення реформу з децентралізації. Кампанія мала відбутися з новим адміністративно-територіальним устроєм, із об'єднаними територіальними громадами і з новим районним поділом. Але 17 липня під час робочої поїздки на Харківщину президент України Володимир Зеленський сказав, що думає про проведення дострокових місцевих виборів.

За словами Бондаренка, є чотири підстави для проведення дострокових виборів до місцевих рад. По-перше, повноваження місцевої ради можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму. Однак у нас немає закону про референдум.

Дострокові місцеві вибори: чому нова Рада проголосує заУ 2020 році плануються чергові місцеві вибори. Проте існує ймовірність, що нова Верховна рада проголосує за проведення цих виборів восени 2019 року.

Друге – запровадження військово-цивільної адміністрації. Третє – в разі, якщо є зафіксоване рішенням суду порушення місцевою радою Конституції або законодавства. Четверте – неможливість ради зібратися протягом певного часу на сесію або невиконання завдань, які покладені на місцеву владу.

«В основному цікаві останні два критерії, оскільки, наприклад, за останні чотири роки можуть знайтися є рішення суду щодо порушення закону місцевою радою. Це хороші підстави, але потрібно розуміти, що одним рішенням Верховної ради неможливо провести вибори відразу в усіх радах. Щоразу парламент має голосувати за кожну окремо», – сказав Бондаренко.

На думку юриста, якщо нова Верховна рада швидко почне свою роботу, то більшість президентської партії може внести зміни до чинного виборчого законодавства. І для цього буде достатньо 225 голосів.

Бондаренко нагадав, що новий Виборчий кодекс набуває чинності в грудні 2023 року, тому позачергові місцеві вибори також відбуватимуться за чинним (старим) законодавством, у межах тих змін, які може внести монобільшість «Слуги народу».

Такий поспіх пояснюється тим, що для «Слуги народу» вигідніші вибори восени 2019-го, а не за рік. Адже «медовий місяць» із виборцями закінчується й втрачається шалена підтримка електорату, який уже вимагатиме результатів, а не обіцянок.

Також Бондаренко уточнив, що в разі, якщо буде змінене законодавство й позачергові вибори місцевих рад таки відбудуться, то наступні чергові вибори вже аідбудуватимуться не в жовтні 2020-го, як мали б, а за 5 років від дати проведення позачергових. Звісно ж, за умови, що знову не відбудеться щось екстраординарне й не виникне потреба знову проводити ще одні позачергові вибори.

Нагадаємо, ми писали, чому в Зеленського задумалися про дострокові місцеві вибори.

Також ми відстежили як Офіс Зеленського виконував обіцянки під час другого місяця роботи на посаді президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: