Чому в Зеленського задумалися про дострокові місцеві вибори та чи є підстави?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Катерина Одарченкополіттехнолог

Дострокові місцеві вибори обговорюються, але наразі в межах чинного законодавства для цього немає законних підстав. Відповідна процедура не передбачена.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук.

«Законних підстав наразі для дострокових місцевих виборів немає, але цілком може бути ситуація, що буде ухвалене якесь нове законодавство про місцеві вибори, місцеві органи самоврядування. Наприклад, там у перехідних положеннях можуть вписати необхідність проведення цих виборів», – зазначив Олещук.

За його словами, потрібно буде якось перезавантажувати законодавство, щоб вибори можна було провести.

«Однак, якщо більшість у ВР матиме «Слуга народу», а очевидно, що так і буде, то фактично в них не буде перешкод, щоб ці закони змінити», – додав експерт.

Щодо більшості в місцевих радах, то поки прогнозувати складно, однак не виключено, що вони домінуватимуть у значній частині місцевих рад, уточнив він.

«Питання дострокових місцевих виборів у юридичній площині. Яким чином це можна організувати? Поки що законних підстав для дострокових виборів немає», – констатував Олещук.

Політтехнолог, партнер компанії SIC Group Ukrainе, Member of International association of political consultants (IAPC) Катерина Одарченко зазначила, що в разі запуску дострокових місцевих виборів міжнародне співтовариство та суспільство це сприймуть як спробу узурпації влади.

Які рішення команди Зеленського юристи вважають суперечливими й до чого це призведеРозпуск ради, призначення Богдана, повернення Саакашвілі громадянства України та деякі інші рішення команди президента суперечливі з точки зору права. Чим це обернеться, ми спитали у юристів.

«Будь-який процес виборів продуманий так, щоб була система стримувань і противаг. Якщо говорити про плановість виборів, то якраз так і продумано, щоб люди мали час і могли оцінити роботу тієї чи іншої політичної команди», – пояснила вона.

Безумовно, юридичні механізми знайти можна, тим більше в нас постійно порушують регламент, уточнила експерт.

«Політична доцільність навіть Конституційним судом визначається пріоритетною», – додала вона.

На її переконання, справедливо для громадян було б дати можливість оцінити роботу цієї політичної команди. Хоча, звичайно, для «Слуги народу» це наразі вигідно.

«Вибори восени для «Слуги народу» вигідніші. «Медовий місяць» закінчується. Звичайно, за рік у них уже не буде такої підтримки», – резюмувала Катерина Одарченко.

Які рішення команди Зеленського юристи вважають суперечливими й до чого це призведе – за посиланням.

Також пропонуємо подивитись, як шостий президент працював у свій перший місяць каденції: скільки нових обіцянок дав, скільки обіцянок виконав, а скільки – провалив.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: