Суд оприлюднив виправдальний вирок Труханову

Читать на русском
Одеській райсуд оприлюднив вирок, яким виправдав мера Геннадія Труханова та інших осіб у справі заволодіння коштами.
Геннадій Труханов, Павло Вугельман та інші обвинуваченіфото: «Волна»

Суд оприлюднив вирок, яким виправдали міського голову Одеси Геннадія Труханова, його заступника Павла Вугельмана та інших осіб у справі заволодіння 185 мільйонами гривень місцевого бюджету.

Відповідний документ оприлюднений у Єдиному реєстру судових рішень, повідомляє «Слово і Діло».

Як встановив суд, Труханову, депутату Одеської міської ради Василю Шкрябаю та адвокату Ігорю Кравченко повідомила про підозру неуповноважена особа, а це означає, що вони не є притягнутими до кримінальної відповідальності. Також, на думку суду, досліджені докази не містять прямих або опосередкованих доказів досягнення обвинуваченими згоди щодо заволодіння коштами місцевого бюджету міста Одеси на закупівлі приміщення збанкрутілого заводу «Краян».

Також судді визнали недопустимими матеріали негласних слідчих (розшукових) дій у зв'язку з порушеннями Кримінального процесуального кодексу України під час їх збирання. До того ж, вони не містять інформації, яка б належним чином підтверджувала факт наявності змови між обвинуваченими. Суд вважає недоведений умисел обвинувачених у заволодінні коштами місцевого бюджету.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси

Крім того, суд приходить до висновку про недоведеність факту зловживання службовим становищем обвинуваченими Трухановим і Вугельманом під час оголошення депутатам Одеської міськради 18 жовтня 2016 року неправдивої інформації про реалізацію уявно створеного проекту «Європейська мерія міста Одеса» з метою придбання цієї будівлі. Судді встановили, що депутати Одеської міськради не зазнавали тиску, впливу чи обману збоку Вугельмана чи Труханова, а також їм не встановлювали перепони у реалізації своїх повноважень. Таким чином, депутати мали можливість належним чином вивчити документацію щодо внесеного проекту рішення про придбання будівлі заводу «Краян». До того ж, службові особи апарату Одеської міськради повідомили, що не одержували жодних вказівок від обвинуваченого мера та віце-мера Одеси щодо опрацювання листа ТОВ «Девелопмент Еліт».

Ще судді не встановили впливу на членів постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради збоку голови комісії Василя Шкрябая та директора департаменту комвласності Олексія Спектора під час засідання 14 вересня 2016 року, на якому підтримали питання купівлі цієї будівлі. Про це сказали допитані як свідки члени комісії. Суд також визнав припущенням твердження сторони обвинувачення, що участь Шкрябая і Спектора у підготовці проекту рішення та при його укладенні про купівлю будівлі була обумовлена їх співучастю у вчиненні злочину та не знайшли свого документального підтвердження.

Суд відкинув обвинувачення Шкрябая у тому, що він не витребував та не забезпечив ознайомлення і вивчення членами комісії документів із зазначенням розгорнутої характеристики цілей та задач запропонованого проекту рішення про купівлю будівлі заводу «Краян», оскільки немає документальних підтверджень цього. Також слідством недоведено, що голова постійної комісії з питань комвласності зловживав повноваженнями при ненаданні до департаменту з організації роботи ради доопрацьованого проекту рішення та неврахування зауважень юридичного департаменту з метою реалізації домовленості співучасників про вчинення злочину.

Крім того суд не визнав фіктивними договори з придбання приміщення заводу «Краян» компанією Valton Group LP, які підписував адвокат Ігор Кравченко як представник фірми. Таким чином, суд вважає, що дії Кравченка не несуть кримінально-караний характер. Також судді визнали недопустимими висновки комплексної судової будівельно-технічної та оціночно-будівельної експертиз. Водночас суд врахував судово-економічну експертизу про відсутність шкоди територіальній громаді міста Одеси, яку надала сторона захисту.

Суд відкинув і твердження сторони обвинувачення про порушення регламенту Одеської міськради під час голосування за купівлю будівлі заводу в частині відсутності фінансово-економічного обґрунтування цього. Також судді встановили, що рішення Одеської міськради при купівлю цієї будівлі не визнано через суд недійсним і не скасовано з підстав порушення регламенту. Ще суд вказав, що Державна аудиторська служба України не встановила порушень вимог бюджетного законодавства, недоїмок та розтрат з боку Департаменту комунальної власності Одеської міськради під час операції з купівлі в грудні 2016 року будівлі заводу «Краян». Також у діях обвинувачених не знайшли дій, які б суперечили інтересам служби та територіальної громади Одеси.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура планує оскаржити виправдальний вирок Труханову та іншим. Водночас сам мер Одеси прокоментував таке рішення суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: