П'ять років із дня катастрофи MH17: які обіцянки давали українські політики

Читать на русском
Рівно п'ять років тому російська установка Бук збила пасажирський літак рейсу MH17. Загинули 298 людей.
Слово і Діло

17 липня 2019 року п'яті роковини катастрофи малазійського літака Boeing-777 (рейс MH17), який був збитий над Донецькою областю з російської установки «Бук». 298 загиблих і поки жоден винний не покараний. Розслідування міжнародної групи триває досі й імена підозрюваних уже відомі – це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов та українець Леонід Харченко. Але ось скільки буде потрібно часу, щоб притягнути всіх до відповідальності, незрозуміло. «Слово і Діло» згадує, які обіцянки українські політики давали щодо розслідування катастрофи.

Варто відзначити, що жодних нових обіцянок щодо катастрофи політики не дають, всі подібні зобов'язання 2014-2015 років, і виконаних зовсім небагато.

Володимир Гройсман на момент катастрофи був ще віце-прем'єр-міністром і пообіцяв, що українська армія не вестиме воєнних дій у 20-кілометровій зоні навколо падіння літака. Це обіцянка виконана, бої не велися. Крім того, Гройсман виконав обіцянку про те, що українська сторона не буде військовим шляхом повертати контроль над територією, де був збитий Boeing. Територія як перебувала під контролем терористів, так і перебуває.

За кілька днів після катастрофи прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що Україна запровадить санкції щодо громадян Росії, які підтримують терористичні організації. Верховна рада 14 серпня 2014-го ухвалила урядовий законопроект «Про санкції», який передбачає можливість запровадження 29 видів санкцій щодо юридичних і фізичних осіб, які фінансують тероризм і підтримують окупацію Криму. Президент його підписав, тож обіцянка виконана.

Роковини катастрофи MH17: обіцянки політиків залишилися незмінними17 липня 2014 року бойовики на Донбасі з російської установки Бук збили пасажирський літак рейсу MH17.

Покарати винних у катастрофі MH17 обіцяли секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, президент Петро Порошенко, глава уряду Арсеній Яценюк. Усі ці обіцянки провалені, а політики вже пішли зі своїх посад. Про те, що літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», стало відомо зі звіту слідчої групи у вересні 2016 року. В січні минулого року американський суд визнав винним терориста Ігоря Гіркіна в катастрофі й зобов'язав його виплатити компенсації сім'ям загиблих.

Також минулого року слідча група підтвердила, що літак був збитий «Буком», який завезли на підконтрольну проросійським терористам територію з Росії. За словами представника групи, «Бук» належав 53-й ракетній бригаді російської армії, дислокованій у Курську.

Покарати терористів, причетних до загибелі пасажирів Boeing-777, обіцяв і тодішній міністр оборони Валерій Гелетей. Але в нього було зовсім мало шансів це зробити, вже в жовтні 2014-го він пішов у відставку.

Петро Порошенко також провалив обіцянку не допустити перешкоджання роботі комісії з розслідування катастрофи MH17. «За наявною інформацією, європейські експерти повернулися, але їм знову заважають у роботі, не дають можливості збирати докази, грубо поводяться з тілами загиблих. Ми вважаємо, що ця ситуація є неприпустимою. Ми не допустимо перешкоджання роботі комісії й того, щоб представники інших країн не мали можливості провести об'єктивне розслідування», – говорив він 19 липня. Станом на 29 липня експерти з Австралії та Нідерландів, а також місія ОБСЄ не могли почати розслідування. Бойовики під різними приводами не пускали фахівців на місце катастрофи.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін уже на початку 2015 року обіцяв, що Україна доведе провину Росії в спонсоруванні тероризму. «Ми не повторимо помилок наших друзів і партнерів, зокрема Грузії, яка відразу подала справу до міжнародного суду ООН і це подання відхилили з формальних причин. Ми будемо чітко слідувати юридичною логікою та юридичною процедурою. Ми доведемо провину російської сторони й отримаємо відповідні рішення міжнародних інстанцій», – заявив він.

У 2016 році міністерство брало комплекс заходів із притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності, зокрема, заявляючи про її порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. В межах Конвенції серед фактів, на які посилається Україна, обстріл Маріуполя в січні 2015 року. Пізніше стало відомо, що Україна доповнить позов до Міжнародного суду ООН проти РФ фактами порушень прав людини в Авдіївці. В квітні 2019 посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов повідомив, що розгляд справи відбуватиметься в два етапи. З огляду на те, що Клімкін пішов у відпустку й незабаром залишить посаду, обіцянку він виконати не встиг.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала водія автотягача, що перевозив зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого був збитий літак Boeing-777 на Донбасі.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: