Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Клімкін обіцяє, що Україна доведе провину Росії у спонсоруванні тероризму

28 січня 2015 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Міністерство закордонних справ України дотримається усіх юридичних процедур, щоб, згідно з юридичною логікою, довести провину Росії в міжнародному кримінальному суді.
Не виконано
Сказано 28 січня 2015 р.

Джерело

  • http://www.5.ua/polityka/ykrajna-dovede-viny-rosij-y-sponsoryvanni-terorizmy-y-mijnarodnomy-sydi--mzs-68597.html
  • http://ua.interfax.com.ua/news/political/407854.html
  • http://www.pravda.com.ua/news/2016/07/1/7113367/
  • Лист начальника управління генерального секретаріату МЗС Анатолія Діденка від 4 жовтня 2016 року
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2675068-miznarodnij-sud-oon-u-cervni-virisit-ci-rozgladatime-pozov-ukraini-do-rosii.html

Результат

Відповідно до листа начальника управління генерального секретаріату МЗС Анатолія Діденка від 4 жовтня 2016 року, МЗС вживає комплекс заходів щодо притягнення РФ до міжнародно-правової відповідальності, заявляючи про вчинення РФ збройної агресії проти України та порушення нею своїх міжнародно-правових зобов'язань, зокрема, за Міжнародною конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року. В рамках зазначеної Конвенції серед фактів, на які українська сторона посилається при обґрунтуванні правової позиції щодо того, що РФ свідомо та умисно підтримує терористичні акти проти цивільного населення, є обстріл м. Маріуполь 24 січня 2015 року.

5 квітня 2019 року посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов повідомив, що в України є “добрі шанси”, що Міжнародний суд ООН підтвердить свою юрисдикцію щодо позову до РФ у справі про порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Розгляд справи відбуватиметься в два етапи: спочатку щодо наявності юрисдикції (повноваження розглядати позов), і, у разі її підтвердження, – по суті. Слухання щодо наявності юрисдикції відбудуться на початку червня.

В період перебування Павла Клімкіна на посаді міністра закордонних справ не вдалося вжити весь комплекс заходів, який необхідний для доведення вини Росії у спонсоруванні тероризму. На основі цього присвоєно статус «не виконано».

Але багато чого вдалося зробити в цьому напрямку, наприклад, зібрано докази та подано позов України до Міжнародного суду ООН проти Росії з метою притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму проти України.