Роковини катастрофи MH17: обіцянки політиків залишилися незмінними

Читать на русском

Рівно чотири роки тому над Донецькою областю з російської установки «Бук» був збитий літак Boeing-777 (рейс MH17) малазійських авіаліній. У результаті катастрофи загинули 298 людей, але винні досі не покарані. «Слово і Діло» згадує, які обіцянки українські політики давали щодо розслідування катастрофи.

Притягнути винних до відповідальності обіцяв міністр закордонних справ Павло Клімкін. «Український уряд увзяв на себе зобов'язання, й ми сповнені рішучості зробити все можливе, щоб оприлюднити правду й притягнути до відповідальності винних у цьому масовому вбивстві», – заявив міністр минулого року. Поки, як відомо, зробити цього не вдалося. Але коли винні будуть знайдені, суд над ними відбудеться в Гаазі (Нідерланди). Крім того, минулого тижня Верховна Рада ратифікувала угоду з Нідерландами, що визначає порядок притягнення до відповідальності на території України осіб, визнаних винними в катастрофі.

Раніше президент України Петро Порошенко обіцяв, що амністії для винних у загибелі пасажирів літака не буде. А секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов обіцяв, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий літак.

Відразу після катастрофи Порошенко заявив, що не допустить перешкоджання в роботі комісії з розслідування. «Ми не допустимо перешкоджання в роботі комісії й того, щоб представники інших країн не мали можливості провести об'єктивне розслідування», – сказав він. Однак протягом десяти днів після цієї обіцянки міжнародні експерти з Австралії та Нідерландів і місія ОБСЄ не змогли почати розслідування. Сепаратисти під різними приводами не пускали фахівців на місце падіння літака.

Одну обіцянку, що стосується розслідування катастрофи MH17, Порошенко все ж виконав. У 2015 році глава держави заявив, що 13 жовтня будуть оприлюднені попередні результати слідства. В обіцяний день у Києві відбулося обговорення звіту Ради безпеки Нідерландів.

У липні 2015-го Рада безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію про створення міжнародного трибуналу з розслідування обставин катастрофи MH17 – проти висловився представник Росії. Через кілька днів спікер Верховної Ради Андрій Парубій пообіцяв, що питання створення міжнародного трибуналу буде перенесене на розгляд Генеральної асамблеї ООН, і вона підтримає це рішення. Виконати ці обіцянки спікеру не вдалося. Порошенко під час свого виступу на 70-й сесії Генасамблеї нагадав про накладене Росією вето на створення трибуналу, й, за словами представника України в ООН Юрія Сергеєва, орган це питання обговорить. Але в жовтні 2015 року посол Нідерландів у РФ Рон ван Дартел повідомив, що країни-учасниці міжнародної слідчої групи припинили зусилля зі створення трибуналу. Серед можливих альтернатив посол назвав передачу справи до Міжнародного кримінального суду або до суду однієї з країн, які задіяні в розслідуванні.

Детальніше про катастрофу MH17 – на інфографіці.

Нагадаємо, Європейський Союз закликав Росію визнати свою відповідальність і допомогти знайти винних у катастрофі літака рейсу MH17.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: