На станціях переливання крові на Волині неефективно витратили держкошти

Читать на русском
Аудитори встановили порушення виконання бюджетної програми управлінням охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації та інших бюджетних установах.
Волинська ОДА

Управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації та інші причетні бюджетні установи неефективно витратили понад мільйон гривень державних коштів, що встановив проведений аудит.

Про це йдеться в результатах державного фінансового аудиту виконання бюджетної програми спрямованої на створення банків крові та її компонентів Управлінням охорони здоров'я Волинської ОДА за період 2016-2018 років, який оприлюднила експертна організація StateWatch в рамках проекту «Громадський контроль над бюджетними витратами медичних інститутів», повідомляє «Слово і Діло».

Дана програма фінансування передбачала, що Управлінню охорони здоров'я Волинської ОДА як головному розпоряднику були затверджені бюджетні призначення спрямовані на створення банків крові, з метою подальшого забезпечення медичних закладів Волинської області препаратами крові та її компонентами. Однак, збір інформації в станціях переливання крові засвідчив, що медичні заклади зловживають під час бюджетних витрат на оплату праці.

Так, до штатних розписів Волинської обласної станції переливання крові було включено посаду «інспектора із спеціальної роботи». Однак при перевірці не було надано документів, які б свідчили про виконання інспектором певного виду роботи в закладі. Таким чином аудитори дійшли до висновку неефективного використання коштів на суму 115 тисяч гривень.

Також, аудитори з'ясували, що упродовж 2010-2018 років працівникам досліджуваних закладів, які проводять лабораторні дослідження на СНІД та ВІЛ-інфекцію, проводилось підвищення посадових окладів у зв'язку з шкідливими умовами праці. Однак замість підвищення оплати за фактичні години проведення таких досліджень, працівникам підвищили оплату на 60 відсотків на весь період роботи. Внаслідок даного порушення працівникам відділу лабораторної діагностики СНІДу та інших інфекцій закладів крові зайво нараховано та виплачено заробітної плати в загальній сумі 802 тис. грн, та зайво сплачено податку на суму 220 тис. грн.

Схожу ситуацію виявили і в бактеріологічній лабораторії, де працівникам було зайво нараховано заробітної плати на суму 265 тис. грн, та заплачено податку на суму 54 тис. грн. Таким чином аудитори прийшли до висновків про недотримання вимог законодавства з оплати праці закладами крові у Волинській області, що сприяє неефективному використанню виділених бюджетних коштів на створення банків крові.

Нагадаємо, аудит встановив, що лікарні Ужгорода недоотримали 400 тис. грн від оренди. Раніше «Слово і Діло» проаналізувало обіцянки політичних партій на виборах-2019 щодо медицини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: