Рада підтримала законопроект про радіаційну безпеку в медицині

Читать на русском
Згідно із запропонованими змінами, на видобуток і переробку уранових руд поширюється дія державного регулювання у сфері використання ядерної енергії.

Верховна Рада підтримала за основу законопроект щодо радіаційної безпеки в медицині № 5550-д.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на засідання парламенту 14 травня.

Згідно із запропонованими змінами, на видобуток і переробку уранових руд поширюється дія державного регулювання у сфері використання ядерної енергії.

Медицина та освіта: що обіцяють Порошенко та ЗеленськийПетро Порошенко обіцяє завершити впровадження медичної реформи, а Володимир Зеленський обіцяє зробити професії лікаря й учителя престижними.

Документ замінює деякі визначення в законі «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання». Так, професійне опромінення стосується не тільки персоналу, але й стажистів та студентів, і для них рівень опромінення не має перевищувати 2 мілізіверта на рік. А «діагностичні референтні рівні» - це рівні доз опромінення пацієнтів під час діагностики із використанням відповідного обладнання.

Через три місяці після офіційної публікації закону (у разі його прийняття в цілому) почне діяти заборона на ввезення в Україну, виробництво і прийняття в експлуатацію:

  • рентгенівських апаратів, призначених для проведення рентгеноскопії без підсилювача рентгенівського зображення;

  • нових рентгенівських апаратів без пристрою для здійснення автоматизованого контролю експозиції та дози (потужності дози);

  • апаратів для дистанційної променевої терапії з номінальним значенням енергії пучку більше 1 мегаелектронвольту без пристрою для перевірки основних параметрів опромінення;

  • апаратів в інтервенційній радіології без пристрою або дії інформування лікаря і осіб, котрі виконують медичне опромінення, про дозу опромінення пацієнта;

  • апаратів в інтервенційній радіології та комп'ютерних томографів, в тому числі обладнання для планування і виконання медичного дослідження, без пристрою або дії інформування лікаря і осіб, котрі виконують медичне опромінення, про значення параметрів режимів роботи зазначеного обладнання в кінці медичного дослідження, необхідних для оцінки дози опромінення пацієнта;

  • нових нерадіонуклідних установок і пристроїв, що генерують іонізуюче випромінювання, без пристрою для інформування лікаря про параметри, необхідні для оцінки дози опромінення пацієнта.

Раніше повідомлялося, що в українські лікарні безкоштовно направлять медобладнання.

Також нагадаємо, прем'єр Володимир Гройсман розповів, коли в Україні запрацює безкоштовна діагностика.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: