Рада безпеки ООН не ухвалила рішення щодо українського закону про мову

Читать на русском
Низка спікерів виступила із зауваженнями до нового закону України про державну мову, а деякі не побачили необхідності розглядати його на Радбезі.

Рада безпеки ООН провела напередодні засідання за українським законом про державну мову, не ухваливши підсумкової заяви.

Як пише «Слово і Діло», засідання транслювалося на сайті організації.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що вищезгаданий закон суперечить всім конвенціям із захисту прав нацменшин, а також є «насильницькою українізацією країни». За його словами, прийняття закону здійснювалося без загального консенсусу і з політичних мотивів.

Заступник генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло зазначила у своїй доповіді, що ООН наполягає, щоб був розроблений законопроект, спрямований на захист прав національних меншин і їхніх мов.

У цьому питанні її підтримав і верховний комісар ОБСЄ у справах нацменшин Ламберто Дзаньєр.

У свою чергу, в.о. постійного представника США при ООН Джонатан Коен зазначив, що США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України. Він також нагадав про насильство і тортури проти кримських татар та інших меншин, і заявив, що США виступає проти таких дій РФ в окупованому Криму, а також закликав Росію якнайшвидше звільнити українських військовополонених моряків і до конструктивності.

Постпред Франції при ООН Франсуа Делатра засудив рішення Росії про видачу російських паспортів на окупованому Донбасі і зазначив, що це виходить за межі Мінських угод. Також він зазначив, що незабаром Франція разом з Німеччиною планують провести дипломатичну зустріч у «нормандському форматі».

За словами заступника постпреда Великої Британії при ООН Джонатана Аллена, рішення українського парламенту щодо української мови має покликати прийняття наступних норм про права нацменшин, також він зробив акцент на тому, що прийняття таких законів є необхідним.

У свою чергу, постпред Німеччини Крістоф Хойзген заявив, що питання закону про функціонування української мови взагалі не варто розглядати на засіданні Радбезу ООН.

Нагадаємо, 20 травня Рада безпеки ООН відмовилася проводити засідання за українським законом про мову. Представник РФ Василь Небензя переконував, що цей документ про мову пов'язаний з Мінськими домовленостями, але його не підтримали.

Пізніше Київ відповів на скликання Ради безпеки ООН Росією щодо мови. Глава МЗС Павло Клімкін сказав, що українська мова не отримала ніяких особливих прав, і з точки зору міжнародної практики не відбулося нічого екстраординарного.

Як відомо, закон Про забезпечення функціонування української мови як державної набув чинності 16 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: