Навіщо РФ вдруге скликає Радбез ООН через «мовний» закон?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Олександр Леоновполітолог

Дійсно, РФ уже скликала засідання Радбезу ООН щодо «мовного» закону. Однак тоді РФ поставили на місце. Більшість країн відмовилися проводити засідання. Не виключено, що цього разу буде так само

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

«В Україні триває виборча кампанія. З боку РФ це спрямовано на внутрішньоукраїнську аудиторію, це ще один метод впливу та дестабілізації. Таким чином, вони дають сигнал для певної частини суспільства, щоб показати, що це питання розглядають навіть на рівні Радбезу ООН», – зазначив Воля.

На його думку, цього разу будуть певні обговорення, засідання, однак навряд чи ухвалять якесь рішення з цього приводу чи якусь резолюцію. Те, що ПАРЄ повернула РФ, не означає, що інші міжнародні майданчики розвернулися до Росії. Рішення ПАРЄ, на думку Франції, ФРН та інших держав врятувало Раду Європи від прецеденту, коли з міжнародної організації виключають одну з найбільших держав.

Не варто вважати, що дипломатичні позиції України на міжнародній арені послабилися, додав він.

«Питання є радше щодо невизначеності всередині країни з приводу кадрових призначень. Не просто звільнень та призначень, а відбору кадрів», – підкреслив Воля.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов припустив, що РФ знову скликає Радбез ООН, щоб проштовхнути свої пропозиції.

«У ПАРЄ вийшло. Можливо, розраховують, що й у Радбезі ООН у них усе вийде», – зазначив він.

«Видно, що зовнішньополітича частина команди, яка працює зараз, серйозно поступається в професіоналізмі команді, яка була до цього. Тому ми маємо другу спробу з «мовним» законом. І, можливо, будуть спроби щодо інших напрямків», – пояснив Леонов.

Як відомо, росіяни, зокрема, звинувачують Україну в тому, що вказаний закон «прямо порушує дух і букву комплексу заходів щодо реалізації Мінських домовленостей».

Нагадаємо, 26 червня ПАРЄ остаточно затвердила резолюцію про повернення делегації Росії до свого складу, що викликало масовий демарш серед країн-учасниць.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: