Удар по контрабанді: навіщо Кабмін створює нову установу FinIT

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Уже давно велися розмови про те, що потрібні такі заходи. Це необхідно, щоб краще адмініструвати податки, наповнювати бюджет.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Олег Гавриш.

«В Україні немає загальних баз даних. Наприклад, якщо розібрати ситуацію з посилками, то незрозуміло, хто й скільки отримав цих посилок. Навіть якщо брати закон на предмет того, що має бути не більш ніж 2 посилки, то щонайменше слід врахувати, що є контрабанда, й потрібна база даних, якої не існує», – зазначив Гавриш.

За його словами, це дозволить простіше адмініструвати податки, боротися з контрабандою, ухиленням від сплати податків. З іншого боку, в нас іноді боротьба з контрабандою та податками використовується силовиками для того, щоб чинити тиск на когось.

«Але загалом зроблено це для того, щоб краще адмініструвати податки, наповнювати бюджет, моніторити в єдиній базі даних усі надходження тощо», – констатував він.

Тепер буде одна загальна картина того, що відбувається з кожним із платників податків. Так, це стосується ц митниці, тим більше збільшився обсяг імпорту, уточнив експерт.

«Наприклад, є нелегальна сіра зона, де неможливо стягувати податки. Є компанії, які спеціалізуються на тому, що, наприклад, 10 осіб просто отримують сотні тисяч посилок на рік. Таким чином, в Україні працює один із методів контрабанди. Такий собі невигадливий метод, але дієвий. Щоб із цим боротися, потрібна єдина база даних. Буде видно, скільки одна людина отримує на рік посилок. При тому, де отримує, через які сервіси, скільки при цьому платить податків? Щоб це зіставити, потрібно щоразу проводити розслідування. Коли буде загальна база даних, це буде відразу видно», – пояснив він.

Це крок до прозорості. Якщо дійсно все працюватиме, то різні операції будуть як на долоні, образно кажучи, додав економіст.

«Державі буде простіше відслідковувати різні операції й виявляти корупційні дії», – підкреслив він.

Боротьба з корупцією: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Жодної обіцянки щодо боротьби з корупцією немає в передвиборчій програмі партії Батьківщина.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський зазначив, що дійсно потрібна певна уніфікація.

За його словами, в нас, коли починається цифронізація, виходить, що кожне міністерство створює свою систему, свою базу даних, при цьому можуть бути різні мови написання цих програм.

«А потім, коли хтось приходить і говорить, наприклад, давайте зробимо сервіс перевірки за рівнями реєстрів, виявляється, що це неможливо, оскільки кожне міністерство працює за різними стандартами», – уточнив він.

«Наприклад, є якийсь ідентифікатор, податковий номер або номер підприємства, і якщо людині потрібно дізнатись якусь інформацію з різних реєстрів, порівняти її, то виявиться, що це зробити неможливо, оскільки це різні реєстри, й вони не можуть між собою обмінюватися даними. Тому уніфікація потрібна», – підкреслив Яблоновський.

Як повідомляється, передача IT-функціоналу відбуватиметься протягом 2019-2021 років. Зокрема, до кінця 2019 року туди мають перейти електронні системи податкової та митної служб, до кінця березня 2020 року – IT-функції Мінфіну та Держказначейства.

Що політичні партії обіцяють для боротьби з корупцією – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: