Обіцянки партії «Голос»: чи стануть доступнішими пільгові кредити для бізнесу

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку партії Святослава Вакарчука щодо бізнесу та підприємництва. В партії «Голос» обіцяють надавати підтримку інноваціям і стартапам, зокрема через спільне фінансування найкращих проектів державою та бізнесом. Окрім того, в планах залучити провідні західні фонди для роботи в Україні та фінансування українських стартапів, а також запровадити пільгове кредитування для інноваційних проектів за умови, що авторські права залишаються в Україні.

Економічний експерт Борис Кушнірук зазначив, що в цій ситуації головне питання в тому, яким чином забезпечувати це пільгове кредитування.

«Питання дискусійне. Зокрема, наскільки політика НБУ є ефективною для України? Завдання НБУ полягає не лише в забезпеченні стабільності нацвалюти, але й у сприянні розвитку економіки. Та слід розуміти, що якщо економіка сировинна, то країна неминуче зіштовхнеться з тим, що гривня регулярно дестабілізуватиметься залежно від ситуації на зовнішніх ринках», – підкреслив Кушнірук.

Тому сама ідея того, що слід переглядати політику НБУ в частині такого рефінансування, яке матиме цільовий характер, непогана. На що його витрачати ці кошти – питання дискусійне, додав він.

На його думку, такі речі доречно робити щодо заходів енергозбереження, коли це стосується багатоквартирних будинків.

Тест: що обіцяв і чого не обіцяв кандидат у нардепи Святослав Вакарчук?Чи обіцяв Вакарчук виграти війну з Росією та перевезти Раду до нового приміщення? Пропонуємо пройти наш тест і перевірити себе на знання передвиборчих обіцянок лідера Голосу.

«Щоб, умовно кажучи, мінімізувати ризики неповернення й при цьому відразу отримати очевидний ефект, пов'язаний із заходами енергозбереження. Плюс це задіюватиме весь попит, пов'язаний з усім, що необхідно для тепломодернізації», – уточнив експерт.

За його словами, загалом, ці ініціативи партії щодо кредитування реалістичні, але для цього потрібно переглядати монетарну політику Нацбанку, а це також слід проговорювати.

«Просто робити заяву, що ми надаватимемо пільгове кредитування, без відповіді, яким чином, недоречно. Слід розуміти, що без перегляду монетарної політики НБУ реалізувати ці ініціативи неможливо», – пояснив економіст.

У такому разі виникає питання, за рахунок чого здійснювати це пільгове кредитування та підтримувати стартапи. За рахунок бюджетних коштів цього зробити не можна, наголосив він.

«Ба більше, обмежені бюджетні кошти створюють постійний нереалізований попит на якісь пільгові програми. Своєю чергою це породжує корупцію. Навіть зараз ми маємо таку проблему. Наприклад, є урядова програма тепломодернізації житла, однак коштів на неї не вистачає. Це породжує можливості для корупції. Тому теоретично обіцянка реальна, але потрібні умови», – резюмував Борис Кушнірук.

Детальніше про те, що партії обіцяють українцям з приводу зарплат, – на інфографіці.

Також ми з'ясували, що партії обіцяють українцям з приводу пенсій та соціальних пільг.

Раніше ми писали, що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи Вакарчук. Більше про обіцянки Вакарчука – в нашому тесті.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: