ВР ухвалила за основу закон про статус політв'язнів Кремля

Читать на русском
Рада схвалила в першому читанні за основу законопроект про правовий статус та соцгарантії осіб, незаконно позбавлених волі, заручників, або засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами.

Верховна рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект №8205 про правовий статус та соціальні гарантії осіб, незаконно позбавлених волі, заручників або засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами.

Як пише «Слово і Діло», за документ проголосували 235 нардепів.

Кількість політв'язнів українців у РФ перевищила 230 осібВідзначається, що жертвами переслідувань з боку російської влади стають опозиційні політики і громадські активісти, представники релігійних та національних меншин, ЛГБТ-активісти.

Проектом пропонується визначити основні терміни щодо правового статусу і встановлення соцгарантій політв'язнів, чітко визначити сферу дії даних правових норм і положень щодо даного кола осіб.

Відзначається, що реалізація положень законопроекту потребує додаткових витрат з державного бюджету України, зокрема на покриття витрат на виплату одноразової допомоги заручникам, іншим звільненим з полону особам.

«Однак обчислити розміри таких витрат буде неможливо з урахуванням непередбачуваної динаміки звільнення з неволі відповідних осіб... Розмір допомоги буде встановлюватися Кабінетом міністрів України (з огляду на фінансову спроможність держави)», – йдеться в пояснювальній записці.

Планується, що витрати, пов'язані з реалізацією закону, здійснюватимуться з резервного фонду держбюджету.

Нагадаємо, Рада в другому читанні напередодні позачергових виборів до ВР ухвалила новий Виборчий кодекс із відкритими списками.

Документ після низки провальних голосувань підтримали 230 парламентарів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: