Обіцянки «Слуги народу»: чи перейде країна на електронне голосування

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Андрій Дудаполітолог

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку президентської партії. Зокрема, в партії «Слуга народу» обіцяють запровадити електронне голосування.

Політолог Володимир Цибулько зазначив, що впровадити електронне голосування в Україні цілком реально. На сьогодні вже запровадили електронний підпис, а саме в це все впиралося. Кабмін давно ліквідував мокрі печатки. Багато компаній уже працюють з електронним підписом та електронною звітністю.

За його словами, серед громадян електронним підписом володіють більшість фізосіб-підприємців. Банківська сфера рухається в цьому напрямку.

«Це цілком реально поширити на все населення. Це важливо. Так звана електронна держава без електронного підпису не зможе функціонувати. Для отримання державних сервісів потрібна ідентифікація особи. Можна ідентифікацію робити через соцмережі, але тоді потрібно робити інше законодавство. Маємо розуміти, що є фейкові особи», – підкреслив він.

В принципі, цю ініціативу можна втілити в життя досить швидко, додав політолог.

«За рік-два за бажання можна до цього прийти. В Естонії це працює 10 років», – уточнив Цибулько.

Політолог Андрій Дуда зазначив, що ініціатива вельми ризикована, якщо й можна її реалізувати, то краще запроваджувати такі форми на місцевих виборах, особливо коли йдеться про міста обласного значення.

Щодо парламентських чи президентських виборів, то навряд чи це зараз потрібно, адже становить загрозу хакерських атак, які дають можливість спотворити результати виборів. Що більший рівень паперовості в голосуванні, то модель менш вразлива до атак, втручання, пояснив він.

Які виборчі системи діють в Україні та інших країнахВ Україні весь час хочуть скоротити кількість депутатів, але 450 це ще не дуже багато. Дивимося, що в інших країнах.

«По-друге, є проблема з таємницею голосування. Електронна система позитивна в частині залученні молоді до голосування, але все одно має проблему в тому, що не може забезпечити повну таємницю голосування», – підкреслив експерт.

За порушення таємниці голосування передбачена стаття КК, нагадав він.

«Як забезпечити таємницю голосування в таких умовах? Це фактично неможливо за умови дистанційного електронного голосування. Міжнародний досвід свідчить, що така система – це радше допоміжна форма, яка реалізується разом із паперовою формою голосування», – резюмував Андрій Дуда.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Раніше «Слово і Діло» писало, які виборчі системи діють в Україні та інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: