НАБУ виграло апеляцію на рішення за позовом російського олігарха

Читать на русском
Столичний райсуд частково задовольнив позов олігарха російського походження про недостовірність новини Національного бюро, який пізніше скасувала апеляція.
Київський апеляційний суд

Апеляційний суд скасував рішення про визнання недостовірною інформації, оприлюдненої на сайті Національного антикорупційного бюро про розшук олігарха російського походження Олексія Федоричева, як підозрюваного у справі розкрадання коштів Державної продовольчо-зернової корпорації.

Таке рішення 12 червня ухвалив Київський апеляційний суд за результатами розгляду скарги НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, адвокат Федоричева Микола Банчук подав позов, в якому просив визнати недостовірною та такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію новину на сайті НАБУ про розшук його клієнта як підозрюваного у справі ДПЗКУ. Також у позові просили зобов'язати НАБУ оприлюднити спростування цієї новини.

В обґрунтування позову адвокат Федоричева зазначав, що його клієнту детективи НАБУ не вручили повідомлення про підозру в спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України. Крім того, він додав, що НАБУ неодноразово направляло до Монако запит про міжнародну правову допомогу, в якому просило вручити підозру Федоричеву, проте місцеві правоохоронці відмовляли їм. Своєю чергою у відзиві НАБУ вказувалося, що Федоричев набув статусу підозрюваного.

Вивчивши матеріали, суддя Букіна позов задовольнила та визнала недостовірною інформацію, оприлюднену на сайті НАБУ про розшук російського олігарха як підозрюваного. Не погоджуючись з таким рішенням, НАБУ подало апеляційну скаргу. Свою апеляцію Бюро обґрунтувало тим, що суд неправильно застосував норми процесуального права та порушив ці норми. За інформацією НАБУ, на момент виходу новини про розшук Федоричева набула чинності ухвала Київського апеляційного суду від 17 жовтня 2017 року, в якій суд підтвердив, що той набув статусу підозрюваного. Також суд визнав електронне повідомлення доказом вручення підозри.

Так, Київський апеляційний суд скаргу НАБУ задовольнив і скасував рішення про задоволення позову Федоричева. Крім того, суд постановив нове рішення, яким у позові російського олігарха було відмовлено.

Нагадаємо, у Монако пояснили, чому не вручили підозру НАБУ олігархові Федоричеву. Раніше суд відмовив НАБУ в його заочному арешті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: