Суд відмовив НАБУ в заочному арешті підозрюваного російського олігарха

Читать на русском
Столичний райсуд відмовився заочно арештовувати олігарха російського походження, підозрюваного Національним бюро.
Олексій Федоричев

Суд відмовив Національному антикорупційному бюро в обранні заочного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для олігарха російського походження Олексія Федоричева.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Максим Вишняк, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи НАБУ підозрюють Федоричева в причетності до розкрадання коштів Державної продовольчо-зернової корпорації України. Правоохоронці вже не вперше намагаються обрати російському олігархові запобіжний захід. Також вони вже кілька разів через суд накладали арешт на його майно, який пізніше знімав той же суд.

Крім того, детективи намагалися відвести від розгляду цього клопотання суддю Вишняка. У документі правоохоронці вказували, що Вишняк розглядав скаргу адвоката Федоричева на бездіяльність детектива НАБУ, яка полягала в невиконанні процесуальних дій в зазначеному кримінальному провадженні, згідно з якою в порушення вимог ст.303 КПК України було відкрито провадження. Також детектив зазначив, що суддя виносячи постанову, порушив вимоги ст.ст.370-372 КПК України і вийшов за межі наданих йому КПК України повноважень. Крім того, на думку детектива, у Вишняка сформувалося упереджене ставлення до поданого клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою російського олігарха, а тому може ухвалити незаконне і необґрунтоване рішення у провадженні. Однак слідчий суддя Вадим Сенін відмовив у задоволенні заяви.

У коментарі журналісту «Слова і Діла» заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко повідомив, що їм відмовили, оскільки захист і суд вважають, що Федоричев не набув статусу підозрюваного. Також, за його словами, Князівство Монако, де проживає Федоричев, не визнає НАБУ та САП як суб'єктів для подачі запитів про міжнародну правову допомогу. Таким чином, правоохоронці Монако відмовляються вручати підозру російському олігарху.

«Десь півтора місяця тому ми подали новий запит про міжнародну правову допомогу вже через Генеральну прокуратуру. Поки чекаємо відповіді», – зазначив Кривенко.

Нагадаємо, суд зняв арешт із бізнесу російського олігарха. Раніше НАБУ оголосило в розшук колишнього голови правління ДПЗКУ Петра Вовчука. Також суд скасував арешт рахунків фірми Федоричева.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: