Зеленський кличе Путіна на переговори. Навіщо та чи можливо залучити США?

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Запропонований Зеленським формат переговорів неможливий. Роблячи такі пропозиції, він керувався своїми інтересами, суто виборчими.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кирило Молчанов.

«Формат переговорів із залученням США та Британії неможливий із дипломатичної точки зору. Трамп і Мей дізналися, що вони мають брати участь в якихось переговорах із відеозвернення Зеленського. Це вже ненормально. Значною мірою, ця заява була зроблена задля красного слівця», – зазначив Молчанов.

За його словами, по-перше, ані в Трампа, ані в Мей немає бажання так глибоко займатися українським питанням, по-друге, проти цього буде не лише Путін, а й Макрон та Меркель.

«Ані Меркель, ані Макрон не хочуть, щоб США втручалися в питання європейського континенту», – уточнив він.

Окуповані території: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Яким чином обіцяють повертати окупований Крим та частину Донбасу політичні партії, які можуть пройти до нового парламенту.

Цю пропозицію Зеленський зробив, переслідуючи кілька цілей. Зокрема, потрібно було заповнити інформаційний вакуум щодо питання Донбасу, додав експерт.

«Відчувається, що він хоче збирати всі бали від процесу врегулювання, обміну, переговорів. Але він не може цього зробити з низки причин: не сформована позиція, немає команди, немає свого голови МЗС», – пояснив він.

Однак для того, щоб хоч якось демонструвати своїм виборцям, що він налаштований врегулювати ситуацію на Донбасі, Зеленський робить такі пропозиції Путіну. При цьому він від початку закладає нереалістичні умови, підкреслив Молчанов.

«Тобто виглядає це так, що Зеленський хоче й намагається показати себе головною дійовою особою в питанні дипломатії з РФ. Тому видає такі пропозиції, які хоча б частково знімуть із нього відповідальність в очах українців, що голосували за нього як за людину, яка щось вирішуватиме, а не тільки спекулюватиме, як Порошенко, на проблемах Донбасу», – акцентував він.

На його думку, з боку Зеленського це спроба зберегти свій рейтинг, позиція за принципом «і нашим, і вашим». Тобто і тим, хто підтримує переговори з РФ, він показує, що щось робить, і тим, хто проти, вказує, що переговори відбудуться за серйозних посередників.

За фактом запропонований формат не можна реалізувати. Можливо, після парламентських виборів, коли в Зеленського буде своя фракція й коаліція, він пропонуватиме більш конкретні речі, наголосив політолог.

Зараз Зеленський продовжує займати позицію «за все хороше, проти всього поганого», констатував він.

«Він чудово розуміє, що якщо не здійснюватиме кроків із врегулювання питання Донбасу, то дуже швидко перетвориться на Порошенка. Тобто рівень підтримки також стрімко впаде. Суспільство вимагає змін, а не пояснень, чому ми нічого не можемо зробити», – резюмував Кирило Молчанов.

Голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський зазначив, що США та Велику Британію можливо залучити до переговорів. Це значно посилило б позиції України, ми могли б впливати на іншу сторону з більш жорстких позицій.

«США вже стільки вклали в нас грошей, вони надають таку колосальну допомогу й озброєння, що говорить про розуміння підтримки України. США бачать, наскільки ЄС є мозаїчною організацією, що на догоду особистим інтересам може поступитися загальними принципами демократії», – підкреслив експерт.

Крім того, він звернув увагу на динаміку виділення коштів для потреб України в американському бюджеті.

«Якби США це не було потрібно, якби не було інтересу підтримувати Україну, то вони просто не виділяли б нам грошей. Є багато інших конфліктів і, варто визнати, більш гарячих точок, які потребують фінансування. Є Сирія, Мексиканська криза, проблема біженців, Венесуела, яка набагато ближча до США, ніж Україна», – констатував Сергій Грабський.

Що обіцяють політичні партії на виборах-2019 щодо окупованих територій – на інфографіці.

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну.

З програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: