Саміти Україна-ЄС: про що сторони домовлялися протягом 21 року

Читать на русском

У Брюсселі 9 липня відбувся ювілейний, 20-й саміт Україна-Європейський Союз. Жодних надприродних результатів за підсумками переговорів президента Петра Порошенка з європейськими чиновниками не було. Сторони начебто залишилися задоволені один одним: Порошенко подякував за позитивну оцінку досягнень України й заявив про «незворотність реформ», в ЄС знову нагадали, що потрібно боротися з корупцією. Підсумки всіх 20 самітів України та Євросоюзу плюс-мінус схожі, але все-таки ці зустрічі є можливістю скоординувати позиції з актуальних міжнародних питань і нагадати про свої проблеми. «Слово і Діло» розбиралося, чим завершилися попередні такі зустрічі.

Найперший саміт Україна-ЄС відбувся у вересні 1997 року в Києві. Під час нього президент Леонід Кучма підтвердив європейський вибір України. Крім того, була підписана угода між Європейським співтовариством з вугілля та сталі та урядом України про торгівлю сталеливарними виробами.

Скільки товарів і послуг Україна експортує до ЄСНайбільше товарів Україна експортує до Польщі, Італії, Німеччини, Нідерландів та Угорщини.

Знаковим стали й два наступних саміти: в 1998 році у Відні вперше були задекларовані плани України стати асоційованим членом Євросоюзу. А в 1999 році, знову в Києві, Україна та ЄС почали роботу з впровадження зони вільної торгівлі.

Неприємні для України зауваження Європейський Союз зробив за підсумками саміту 2001 року. ЄС розкритикував втручання української влади в роботу засобів масової інформації, а також відзначив інші порушення демократичних стандартів. Відзначимо, що той саміт проходив після «касетного скандалу» за участю президента Кучми й після зникнення журналіста Георгія Гонгадзе.

У 2009-2013 роках Україна та Європейський Союз активно обговорювали візову лібералізацію та Угоду про асоціацію. ЄС неодноразово позитивно оцінював дії нашої країни в цих напрямках.

Наприкінці 2013-го року в Україні відбулася Революція Гідності й наступний саміт пройшов лише в 2015 році. Європейський Союз зажадав від України завершити конституційну реформу та реформу місцевого самоврядування, підвищити рівень прозорості судової системи й боротися з корупцією. При цьому західні партнери позитивно оцінили проведені в 2014 році парламентські й президентські вибори, реформу тарифів та ухвалене антикорупційне законодавство.

Було що обговорити Україні та ЄС минулого року: запрацювали безвізовий режим і зона вільної торгівлі. В Євросоюзі також заявили про готовність підписати Угоду про спільний авіаційний простір та зафіксували намір України в майбутньому додучитися до Шенгенської зони й Митного союзу з ЄС.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 26 червня Рада Європейського Союзу затвердила виділення Україні 1 мільярда євро макрофінансової допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: