Супрун розповіла про користь ненормативної лексики

Читать на русском
Голова МОЗ пише, що влучно і точно застосована лайка, що описує відношення людини до ситуації, і не спрямована на те, щоб образити співрозмовника, корисна для здоров'я.

Наука наводить чимало аргументів за ненормативну лексику.

Про це повідомила в Facebook в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передає «Слово і Діло».

До Ради внесли законопроект про дематюкацію мови: реакція соцмережОльга Богомолець внесла до парламенту законопроект про дематюкацію української мови. Пропонує штрафувати за нецензурні слова.

Голова МОЗ пише, що влучно й точно застосована лайка, що описує відношення людини до ситуації, і не спрямована на те, щоб образити співрозмовника, корисна для здоров'я. Дослідження показують, що саме така лайка і застосовується в побуті найчастіше. Вона призводить до нейтральних або позитивних результатів.

За словами Супрун, коли людина відповідає нецензурною лексикою на неприємну ситуацію, а не на людину, то відчуває полегшення - мозок реагує на це виділенням ендорфінів, які беруть участь у знеболюванні або задоволенні. Дослідження показали ефективність лайок у зменшенні болю, посиленні серцебиття і підвищенні больового порогу.

При цьому вона уточнює, що матом слід користуватися в потрібні моменти, а не розмовляти ним постійно. Інакше мозок звикає і перестає сприймати лайку як щось екстраординарне. Супрун розповідає, що крім усього іншого довгожителів об'єднує вільне вираження своїх емоцій, а пригнічення емоцій пов'язане з високою захворюваністю на рак і гіпертонію.

Міністр пише, що лайка і життя в соціумі тісно пов'язані, і не найгіршим чином. Вважається, що люди трансформували в лайку тваринну реакцію у відповідь на біль і страх, а також притаманну приматам агресію. Таким чином можна і висловити свої почуття, і нікого не травмувати.

Крім того, застосування мату в спілкуванні в ряді випадків вказує на близькість людей і хороший емоційний контакт між ними. Коли колеги починають між собою матюкатися, значить, вони стали командою - такі дослідження. Однак ненормативна лексика в офіційних промовах сприймається як некомпетентність, попередила Супрун.

Раніше в Раді був зареєстрований законопроект про дематюкацію мови.

Також нагадаємо, що цей законопроект прокоментував екс-голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: