До Ради внесли законопроект про дематюкацію мови: реакція соцмереж

Читать на русском

Ольга Богомолець внесла до парламенту законопроект про дематюкацію української мови. Пропонує штрафувати за нецензурні слова.
Слово і Діло

У Верховній раді України зареєстровано законопроект про очищення української мови від мату – «Про протидію лихослів'ю» (про дематюкацію). Автором ініціативи є народний депутат Ольга Богомолець.

Відповідно до законопроекту, за мат в аудіовізуальному вигляді (на телебаченні, в ЗМІ, соціальних мережах, інтернеті) штрафуватимуть або каратимуть виправними роботами. Причому для звичайних людей штраф буде від 40 до 70 неоподатковуваних мінімумів, а для публічних осіб – від 75 до 100. Документ також передбачає створення списку слів, які заборонено вживати публічно.

«Слово і Діло» розбиралося, що з приводу законопроекту про дематюкацію думають у соціальних мережах.

«Що нам дає закон про дематюкацію імені Ольги Богомолець? В офісах компаній будуть виділені дематюкальні кімнати; в закладах громадського харчування тепер буде три зали: для курців, для некурців і зала для дематюкації; без довідки про дематюкацію дітей не прийматимуть до шкіл та дитсадків; продукти харчування повинні будуть мати дематюкаційне маркування, яке означатиме, що продукція виготовлена без матів; всі ввезені автомобілі в Україні повинні будуть мати кнопку екстреної дематюкації», – написав Євген Муджирі.

«Тільки в мене відразу запитання. Пишуть, що список заборонених слів затверджуватиме Кабмін. А як у такому разі його оголосити? Якщо в інтернеті вивішувати не можна – відразу штраф, в «Урядовому кур'єрі» не можна – відразу штраф. У ФБ не можна – відразу видалити потрібно. І штраф, чи навіть посадять. Потрібна рада. Щодо матюків. 50% від президента й 50% від парламенту. Щоб усе по-чесному, все за законом», – написала Світлана Крюкова.

«Особисто я намагаюся не вживати ненормативну лексику. І вважаю, що людина має її позбавлятися. Це дійсно недобре. Але не собаче діло держави вказувати людині, що і як робити», – написав Валентин Краснопьоров.

«Доживаючи останні дні, Верховна рада оголосила війну матюками. Скласти, мовляв, список лайливих слів і заборонити. Давно вже час! Без міцного слівця за вашою роботою неможливо спостерігати, товариші!», – написала Діана Панченко.

«Я так розумію епоха «ДЕ» в нас все ніяк не закінчиться – була декомунізація, а стала дематюкація», – написав Олексій Якубін.

Нагадаємо, до Верховної ради з 1 до 30 червня подали 43 законопроекти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: