Супрун розповіла про вогнища зараження правцем

Читать на русском
Супрун зазначила, що досі існують люди, які вірять в те, що вакцини не працюють, а власний імунітет може захистити від усіх хвороб.

Уляна Супрун розповіла про жахи зараження правцем і порадила всім українцям обов'язково вакцинуватися. Це єдиний спосіб уберегтися від інфекційної хвороби. Влітку особливо зростають ризики заразитися на правець.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Супрун привела в приклад історію з 12-річним хлопчиком, який упав на вулиці й поранив коліно. Через 20 днів дитину забрали до лікарні й діагностували правець. У цієї хвороби є особливість - посмикування м'язів ніг.

Уляна повідомила важливі факти про це захворювання:

  • правцем можна заразитися, коли спори бактерій, що викликають хворобу, потраплять до рани або порізу, через укус тварини або через порізи гострими предметами і уламками деревини. Найчастіше ці бактерії живуть у грунті і кишковому тракті тварин.

  • Симптоми можуть з'явитися із 3 по 21 день після зараження. Це можуть бути спазми м'язів обличчя, в тому числі - стиснення щелеп, «випинання» очей, м'язові спазми (часто в шлунку), судоми м'язів спини, болісне напруження у всьому тілі, проблеми із ковтанням, затруднення дихання, головні болі, лихоманка і надмірне потовиділення, зміна тиску і прискорене серцебиття.

  • Без медичної допомоги смерть від правця приходить у 100% випадків. Якщо ви помітили у себе симптоми - обов'язково зверніться до лікаря!

  • За календарем обов'язкових щеплень дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років та 16 років. Надалі потрібна ревакцинація від хвороби кожні 10 років. Безкоштовно вакцинуватися від правця можуть і діти, й дорослі.

  • Навіть якщо ви перехворіли цією хворобою - ревакцинація все одно необхідна! Є ймовірність повторного зараження.

Супрун зазначила, що досі існують люди, які вірять у те, що вакцини не працюють, а власний імунітет може захистити від усіх хвороб. Потрібно лише перехворіти. Науці давно відомо, що це не так.

Раніше Супрун назвала небезпеку солодких напоїв.

Також в. о. міністра розповіла, як рятуватися від спеки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: