Саміт ЄС узгодив призначення на ключові посади

Читать на русском
Лідери 28 країн-членів Євросоюзу на екстреному саміті в Брюсселі погодили кандидатів на ключові європейські посади.

Лідери 28 країн-членів Євросоюзу на екстреному саміті в Брюсселі погодили кандидатів на ключові європейські посади.

Про це сказав глава Євроради Дональд Туск, повідомляє «Слово і Діло» у вівторок, 2 липня.

«Європейська рада погодила майбутнє керівництво інститутів ЄС», - сказав він.

Вибори до Європарламенту: чи зміниться робота щодо УкраїниНа виборах до Європейського парламенту явка стала рекордною за останні 20 років – проголосували 50,5 відсотків виборців. Чи змінять щось вибори з приводу України, знають експерти.

Так, саміт ЄС погодив кандидатуру міністра оборони ФРН Урсули фон дер Ляйєн на посаду голови Єврокомісії (ЄК) - найбільш важливу посаду, яка дає своєму власникові найширші реальні повноваження.

Крім того, лідери висунули прем'єра Бельгії Шарля Мішеля на посаду голови Євроради, в.о. міністра закордонних справ Іспанії Жозепа Борреля на посаду голови дипломатії ЄС і директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард на посаду голови Європейського Центробанку.

На думку Туска, Лагард буде дуже незалежним головою ЄЦБ.

«Я знаю Крістін багато років, і я впевнений, що вона буде дуже незалежним головою Європейського Центробанку», - сказав він.

Єдиний кандидат, який поки точно невідомий, - це новий спікер Європарламенту (ЄП). За даними джерел, лідери ЄС розглядали на цю посаду кандидатуру народженого в Україні болгарського політика Сергія Станишева, що представляє європейські ліві політичні сили в ЄП. При цьому, за словами дипломатів, ряд східноєвропейських країн виступили проти Станишева «через його російське минуле», маючи на увазі те, що політик нібито здобував освіту в Росії і нібито навіть був громадянином РФ.

Тепер всі ці кандидатури мають бути схвалені новим складом Європарламенту. Мандат нинішніх європейських чиновників закінчується 31 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: