Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Сергій Пашинський

Читать на русском
Сергій Пашинський, який балотується за мажоритарним округом як самовисуванець, провалив 30 обіцянок.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, політичні партії оголосили, хто піде в їх складі, а Центральна виборча комісія закінчила реєструвати кандидатів. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій ми побачили досить багато досвідчених політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які зараз працюють у Верховній раді й мають шанси пройти до наступного скликання. Сьогодні в центрі уваги Сергій Пашинський.

У 2014 році Пашинський ішов на вибори в списку партії «Народний фронт», але на ці дострокові вибори народний депутат іде вже як самовисуванець за мажоритарним округом №64 (Житомирська область).

Поки Пашинський працював у Верховній раді восьмого скликання, він дав 50 обіцянок, із них виконав 30 (60%), а 18 (36%) – провалив, ще дві залишаються в процесі. Ми традиційно зосередимося на невиконаних обіцянках.

Оскільки Пашинський є головою парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, деякі його провалені обіцянки стосуються саме цієї сфери. Наприклад, у лютому 2017 року депутат обіцяв найближчим часом ініціювати засідання комітету щодо закупівлі російських двигунів для військової техніки через підставні фірми Молдови. Таку заяву він зробив у зв'язку зі звинуваченням на його адресу про причетність до схем. Але за два тижні нардеп проведення спеціального засідання не ініціював.

У травні 2016 року Пашинський обіцяв домогтися притягнення до відповідальності колишніх міністрів оборони та їхніх заступників за мільярдні збитки від розкрадання військової техніки. За його словами, причетними до цієї справи були колишні міністри Анатолій Гриценко, Юрій Єхануров, Михайло Єжель та Дмитро Саламатін. Правоохоронні органи в різний час відкривали кримінальні справи проти колишніх міністрів оборони за фактом розкрадання військового майна. Справу проти Єжеля навіть скерували до суду, але він утік із країни. Рік тому Верховна рада створила тимчасову слідчу комісію для розслідування розкрадань у ЗСУ та підриву обороноздатності держави в період із 2004 до 2017 року. Пізніше роботу комісії продовжили, але оскільки жодних вироків немає, депутат свою обіцянку не виконав.

Не виконав Пашинський обіцянку домагатися скасування закону «Про особливості управління в оборонно-промисловому комплексі». Він так і не зареєстрував у парламенті ініціативу щодо скасування закону. Також він хотів особисто ініціювати збільшення фінансування заходів інформаційної безпеки в державному бюджеті на 2018 рік. У бюджеті-2018 витрати на здійснення заходів у сфері захисту національного інформаційного простору зросли на 315 млн грн. Однак таку ініціативу вніс уряд, а не Пашинський. Тому обіцянка не виконана.

Цікаве обіцянку він провалив у 2016 році – ініціювати запровадження відповідальності за брехню політиків: «Популізмом, цинічною брехнею й демагогією в нас надувають рейтинги. Люди добрі, на такому фундаменті ми країну не збудуємо. Я буду ініціювати запровадження відповідальності за брехню, тому що зараз буквально відкрили шлюзи». Але більш ніж за рік Пашинський таку ініціативу не вніс, а потім і взагалі заявив, що це в компетенції регламентного комітету Ради.

Невеликий обман вийшов з обіцянкою про те, що зменшення пенсій у 2015 році не буде. Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», який передбачає скорочення виплат деяким категоріям пенсіонерів, які працюють, на 15% і скасування низки спеціальних пенсій. Пашинський підтримав цю ініціативу – обіцянка провалена.

Не вийшло в нього виконати обіцянку про те, що буде ухвалений законопроект про повернення арештованих коштів часів Віктора Януковича. У вересні 2016 року Верховна рада не змогла включити до порядку денного законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів». У жовтні таке рішення знову не ухвалили, а в грудні депутати провалили голосування за те, щоб скерувати документ на повторне перше читання. Наприкінці грудня парламент голосував за урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо механізму стягнення необґрунтованих активів на користь держави в порядку цивільного судочинства», а й для нього голосів не вистачило. Незважаючи на те, що Пашинський підтримував ініціативи, результат не досягнутий.

На початку 2015 року Пашинський запевняв, що особисто розбереться з питанням про присвоєння 90 квартир колишнім мером Слов'янська Валентином Рибачуком. За інформацією журналістів, він незаконно привласнив (із комунальної власності) багатоповерхівку на 90 квартир за 90 тис. грн. Кілька разів «Слово і Діло» надсилало народному депутату запити, щоб з'ясувати, як просувається вирішення проблеми, але він на них не відповідав. З цього робимо висновок, що Пашинський проблемою не займався й обіцянку не виконав.

У червні минулого року депутат Євгеній Мураєв у ефірі одного з телеканалів висловив жаль з приводу того, що з режисера Олега Сенцова «роблять героя», а потім назвав його терористом. У відповідь на це Пашинський звернувся до голови Служби безпеки України Василя Грицака та генпрокурора Юрія Луценка з вимогою порушити кримінальну справу проти Мураєва. А самому Мураєву пригрозив, що той не зайде до сесійної зали, поки не вибачиться: «Нешановний мій, я багато зробив, щоб у цій залі все було за законом. Я багато зробив, щоб ми побудували демократичну державу. Ви не увійдете до цієї зали, поки не принесете публічних вибачень перед Сенцовим і державою Україна». Але в підсумку Мураєв за свої слова не вибачився й безперешкодно відвідував парламент. І цю обіцянку Пашинський не виконав.

Піарною й популістською є обіцянка Пашинського зробити все, щоб нелюди, які вбивали на Майдані, були покарані. Він дав її в лютому минулого року. Але, по-перше, її виконання не належить до повноважень народного депутата, а по-друге, розслідування в справах убивств на Майдані все одно нікуди не просуваються.

Нагадаємо, раніше ми писали про невиконані обіцянки, зокрема, Ігоря Мосійчука та Валерія Дубіля.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: