Із ким може створити коаліцію Зеленський?

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Що більше буде незручних запитань, то більше Зеленському потрібно буде простих відповідей і швидких рішень.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Петро Охотін, передає «Слово і Діло».

«Монопартійна більшість – це рожева чи зелена мрія «Слуги народу». Проте тоді й виборець спитає, хто винен. І що тоді? Всі говоритимуть: «Ми вчимося». Почнеш із ними боротися, то скажуть, що вони новіші. «Тебе ж у квітні вибрали, а нас – у липні». Новіші», – зазначив Охотін.

Між іншим, досвідчений прем‘єр – це ще й спосіб розділити політичну відповідальність та отримати шанс на «дзвінок другу» в кризовій ситуації, додав він.

«Опозиційна платформа – За життя» має 10,5% серед тих, хто визначився. Однак партія є токсичною й навіть не робила спроб оновити репутацію. Не варіант.

«Батьківщина» – 10,2%. В активах – план на 100 днів, розуміння політпроцесів, партійна мережа та фізичне представництво в усіх регіонах. На багатьох мажоритарних округах висунули нових людей із професійним бекграундом», – пояснив експерт.

Підсумки роботи Ради VIII скликання: як виконували програмні обіцянки депутати-списочникиСлово і Діло проаналізувало, як депутати-списочники в парламенті восьмого скликання виконували програмні обіцянки.

За його словами, наявність у коаліції «Батьківщини» дає ефект сучасної класики – нові та досвідчені.

«Європейська солідарність» – 9,8%. Виборець Порошенка втрачає мотивацію грати в «25%» і питає себе: «А навіщо?».

«Праймеріз – креативний хід штабу, який так і не відбувся. Основна задача, судячи з нехтування праймеріз, завести під недоторканність Порошенка. Що менше керівництво дослухатиметься порад штабу щодо оновлення, то більше зростає ризик того, що виборці не дійдуть до дільниці й партія не пройде», – підкреслив політтехнолог.

«Голос» – 6,4%, «Сила і честь» – 5,2%. Це ще одні претенденти на коаліцію, що підтверджено словами Стефанчука та Корнієнка. Команда Святослава Вакарчука потрібна Зеленському для підкріплення з боку Заходу, а Смешка – для посилення з боку силовиків. «Громадянська позиція» з 4,1%, за даними рейтингу, не проходить, але шанс їм можна залишити», – додав він.

Експерт також звернув увагу, що згідно з дослідженням фонду «Демократичні ініціативи», вперше після 2005 року більшість громадян вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямку – в цьому переконані 41% громадян.

«У чому секрет? Думаю, в динаміці процесів», – наголосив він.

«Зеленський прийшов, як «чарівний копняк» української політики. 42,7% підтримки «Слуги народу» свідчать про те, що партія має шанси на монопартійну більшість. В українських реаліях це означає запаморочення від успіху та обростання «сім‘єю» й «друзями». Чим це закінчується? Є приклад Ющенка та Януковича», – резюмував Петро Охотін.

«Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Також «Слово і Діло» проаналізувало, як депутати-списочники в парламенті восьмого скликання виконували програмні обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: