Саміт ЄС встановив новий рекорд

Читать на русском
Саміт ЄС, що триває у Брюсселі, побив рекорд тривалості за останні кілька років - лідери ЄС ведуть в різних форматах переговори щодо призначень на ключові посади .

Саміт ЄС, що триває у Брюсселі, побив рекорд тривалості за останні кілька років - лідери ЄС ведуть в різних форматах переговори щодо призначень на ключові посади в євроструктурах вже понад 17 годин.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє РИА Новости.

Які політичні сили проходили до Європарламенту за останні 10 роківЗ 2009 року основні політичні гравці все ще утримують свої позиції, але популісти та євроскептики набирають дедалі більше голосів виборців.

Попередній рекорд був поставлений в 2015 році на саміті з грецької боргової проблеми, тоді переговори йшли 17 годин.

У неділю, 30 червня, лідери почали з'їжджатися до будівлі Євроради з 16.00 за місцевим часом, перші двосторонні консультації почалися вже близько 17.00.

Перше робоче засідання у форматі 28 країн почалося із затримкою в дві з половиною години, близько 21.00. Але вже через кілька годин воно було призупинено. Всю ніч, протягом восьми годин, лідери ЄС вели консультації з главою Євроради Дональдом Туском у двосторонньому форматі, а також між собою і за партійними лініями.

Близько 7.00 ранку учасники саміту зібралися на сніданок в форматі 28, дискусії тривають вже три години. При цьому, за словами джерел в національних делегаціях, в цілому позиції сторін, лівоцентристів, правоцентристів і лібералів, не зазнали кардинальних змін в порівнянні з початком саміту.

Позачерговий саміт в неділю став третьою за останні два місяці спробою досягти компромісу щодо пакету кандидатур на ключові посади в євроструктурах. Початковим пунктом дискусій був «пакет», сформований за підсумками консультацій на полях саміту G20 в Осаці. В його основі була компромісна пропозиція узгодити на посаду глави ЄК голландця Франса Тіммерманса, висуванця європейського альянсу соціал-демократів, у яких в Європарламенті друга за величиною фракція.

Вибори до Європарламенту: чи зміниться робота щодо УкраїниНа виборах до Європейського парламенту явка стала рекордною за останні 20 років – проголосували 50,5 відсотків виборців. Чи змінять щось вибори з приводу України, знають експерти.

Однак низка країн, лідери яких належать до провідної в ЄС правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП), а також країни Східної і Центральної Європи заблокували цей варіант з різних причин. ЄНП продовжує наполягати, що пріоритет повинен бути у її висуванця, баварця Манфреда Вебера, але його кандидатура теж не набирає більшості в Єврораді. При цьому вибір кандидатів на посади голів Євроради і дипломатії ЄС залежить від того, якій політичній сім'ї дістанеться посада глави Єврокомісії.

Європарламент і пан'європейські партії наполягають на виборі нового глави ЄК серед «провідних кандидатів», які представляли основні політичні рухи на виборах в ЄП і пройшли первинний відбір в ході внутрішніх «праймеріз».

У цьому короткому списку три ключові прізвища: баварський політик, лідер фракції правоцентристської Європейської народної партії Манфред Вебер, віце-голова ЄК, голландець Франс Тіммерманс від соціал-демократів, єврокомісар з конкуренції, данка Маргрет Вестагер від лібералів. Однак на саміті ЄС 20-21 червня жоден з них не набрав більшості голосів в Єврораді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: