Аудит заводу «Укроборонпрому» виявив зв'язки з РФ та махінації

Читать на русском
Держаудитслужба провела перевірку діяльності ВАТ «Київський завод «Радар» за 2014 - 2019 роки, управління яким здійснював державний концерн «Укроборонпром».

Держаудитслужба провела перевірку діяльності ВАТ «Київський завод «Радар» за 2014 - 2019 роки, управління яким здійснював державний концерн «Укроборонпром».

Під час перевірки були виявлені численні фінансові порушення: нічим не обмежене нарахування винагороди членам наглядової ради заводу, які паралельно займали керівні посади в ДК «Укроборонпром»; співпраця з Російською Федерацією; переплати офшорним фірмам за невстановлені послуги та інше.

Про це повідомляє журналістка експертної організації StateWatch Ольга Євстигнєєва за даними звіту аудиторів, пише «Слово і Діло».

Завод «Радар»: адвокати хотіли обмежити НАБУ в слідствіАдвокат в інтересах комерційної фірми наполягав на тому, що суд має обмежити Національному бюро строки слідства.

Перевірка встановила, що при виконанні контракту на поставку виробів інерційних напівактивних головок самонаведення РГС - 04Р і апаратури АС2.21-1 до Ефіопії підприємство понесло додаткові витрати на суму 136,3 тис доларів при оплаті агентських послуг через державну компанію «Укрспецекспорт» на офшорну компанію OEM INTERTRADE INVESTMENT LIMITED (Hong Kong), що в свою чергу становить 47,7% від загальної суми витрат за договором комісії - 285,68 тис. доларів. Аудиторам не надали документи, які містили конкретні види агентських послуг і на них наклали гриф «для службового користування».

ДК «Укрспецекспорт» постійно резервувала у себе на рахунках оборотні кошти заводу «Радар» для виконання даного контракту з Ефіопією, що позбавляло завод можливості витрачати власні кошти на господарську діяльність. Станом на кінець лютого 2019 такий резерв становив 9,9 млн гривень.

Аудитори також відзначають, що в цілому зовнішньоекономічні контракти заводу «Радар» через ДК «Укрспецекспорт» полягали на невигідних умовах для заводу.

У 2017 році «Радар» виготовив 35 виробів РГС-04Я на загальну суму 31,6 млн гривень, які на момент аудиту не були передані «Укрспецекспорту». У разі нереалізації даної продукції, це могло призвести до втрат на зазначену суму.

Також аудитори встановили, що незважаючи на заборону РНБО від 2015 Київський завод «Радар» постачав вироби і здійснював ремонт пошуково-прицільних систем «Восьминіг», «Буран» і МНРЛС-85-96 для контрагентів з Російської Федерації, за що отримали дохід близько 9 млн гривень протягом 2015-2016 років.

У наступні роки через відсутність планування довгострокового співробітництва за державним оборонним замовленням завод «Радар» звернувся до зміни географічного розташування споживачів продукції з РФ до Білорусі і Естонії.

Також аудитори встановили, що за результатами аукціону завод уклав договір з TOB «Катерпіллер» від 2016 року про пайову участь у капітальному будівництві житлового комплексу з торгово-офісними приміщеннями на території виробничих потужностей ВАТ «Київський завод «Радар» у Печерському районі Києва.

За свій рахунок TOB «Катерпіллер» мав забезпечити виконання робіт по ремонту приміщень, концентрації виробництва і енергозабезпечення на об'єктах ВАТ «Київський завод «Радар» вартістю 76 млн гривень. Згідно з листом TOB «Катерпіллер» від 2018 року, всі роботи з ремонту приміщень були виконані. Однак за даними бухгалтерського обліку заводу такі роботи не відображені і дооцінка вартості вищезазначених корпусів не проведена.

У 2017 році TOB «Катерпіллер» виконала роботи по частковому зносу корпусів і приміщень. Однак, станом на 28 лютого цього року завод не отримав металобрухт після знесення, і за даними бухгалтерського обліку вищевказані будівлі враховуються із залишковою вартістю 4,1 млн гривень. Також на знесені корпуси нараховується амортизація.

У той же час, пунктом 6.7 Договору передбачено, що в разі припинення або розірвання Договору з ініціативи ВАТ «Київський завод «Радар» з будь-якими підставами, в місячний термін «Київський завод «Радар» зобов'язаний компенсувати TOB «Катерпіллер» все понесені витрати на суму 77,7 млн ​​гривень. Крім того, постановою слідчого судді Солом'янського районного суду Києва, за поданням НАБУ накладено арешт на земельну ділянку та порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 КК України «Зловживання владою або службовим становищем». У постанові говориться, що посадові особи заводу «Радар» занизили вартість земельної ділянки, площею 1,3631 га в центрі Києва, на якій вестиметься будівництво, більш ніж в 5 разів, в результаті чого зменшили розмір пайового внеску приватної фірми на суму понад 100 млн гривень, чим завдали матеріальних збитків державному заводу на цю суму.

Аудитори також відзначають, що на ряд земельних ділянок заводу по Києву, чиновники заводу просто не оформляють документів. Через це такі землі можуть бути втрачені для держави. Рівень зносу основних засобів заводу, а саме: будівель і споруд становить 79,19%, машин та устаткування - 95,77%, транспортних засобів - 84,5%, інструменти, прилади та інвентар - 99,92% станом на кінець лютого 2019 року.

Також аудитори не змогли з'ясувати реальний виникнення і обліку дебіторської заборгованості на суму понад 3,4 млн гривень.

Додатково аудитори встановили, що ВАТ «Київський завод» Радар» протягом 2015-19 років виплатив 3,2 млн гривень членам наглядової ради, які одночасно були керівниками і працівниками ДК «Укроборонпром».

Раніше суд скасував арешт майна заводу «Радар» у справі НАБУ.

Також нагадаємо, на передану під забудову землю заводу «Радар» наклали арешт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: