Верховний суд остаточно заборонив Онищенку брати участь у виборах

Читать на русском
Касаційний адміністративний суд повністю відмовив у задоволенні позову Олександра Онищенка, який вимагав зареєструвати його кандидатом у нардепи.

Касаційний адміністративний суд повністю відмовив у задоволенні позову Олександра Онищенка, який вимагав зареєструвати його кандидатом у нардепи від Соцпартії за округом №93 (Київська обл., центр – м. Миронівка).

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє журналіст «Наших грошей» із зали суду.

Судді Олеся Радишевська (головуюча), Ольга Кашпур та Сергій Уханенко оголосили своє рішення 25 червня близько 22:30.

Суд визнав постанову ЦВК, ухвалену на основі отриманих документів, правомірною. Зокрема, суд вказав, що правом представляти Україну на міжнародних спортивних змаганнях наділені офіційні делегації з числа тренерів, спортсменів національних збірних команд, склад яких визначається Міністерством молоді та спорту. Онищенко не надав доказів того, що він був включений до складу офіційної делегації. Посилання на лист ГО «Всеукраїнська федерація кінного спорту України» не є офіційним підтвердженням цього факту. Більше того, у листі Федерації відсутні відомості про найменування змагань, місце і дату їх проведення, статус Онищенка у цих змаганнях і підставу, на якій він брав у них участь. Таким чином, Онищенко не довів, що його перебування закордоном не пов’язано з особистими підставами.

КАС скасував постанову Шостого апеляційного адмінсуду. При цьому КАС наголосив, що суд першої інстанції фактично підмінив собою Центрвиборчком, зобов’язуючи його здійснити реєстрацію, що суперечить законодавству.

Постанова КАС є чинною з моменту оголошення і не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, 21 червня Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив позов Олександра Онищенка. Суд скасував постанову ЦВК від 15 червня про відмову в реєстрації його кандидатом у нардепи і зобов’язав Центрвиборчком зареєструвати Онищенка.

Суд дійшов висновку, що Онищенко не порушив вимогу щодо проживання в Україні протягом останніх 5 років, оскільки перебував закордоном у службовому відрядженні. Зокрема, суд послався на лист від громадської організації «Всеукраїнська федерація кінного спорту України», яку Онищенко очолював з 2003 до 2013 року, яка заявила, що Онищенко з 2016 року представляє Україну на міжнародних змаганнях як вершник. На думку суду, ці документи підтверджували поважність причин виїзду Онищенка за межі України у період з 3 липня 2016 року до сьогодні.

Відзначимо, що обраний у 2014 році народним депутатом Олександр Онищенко залишив Україну на початку липня 2016 року, одразу після обшуків НАБУ та САП у його близьких соратників і підлеглих, справа яких уже розглядається в суді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: