«Самопоміч»: як виконують обіцянки нардепи зі списку партії

Читать на русском

Дострокові парламентські вибори, які відбудуться 21 липня, змусили політиків заворушитися в пошуках відповідного варіанту продовження своєї кар'єри. Найближчими тижнями, поки відбувається оприлюднення партійних списків, на нас чекає багато цікавих «камінг-аутів». «Слово і Діло» нагадує, хто серед нинішніх потенційних списочників уже був народним депутатом та які обіцянки провалив. Сьогодні черга партії «Самопоміч».

За даними соцопитувань, «Самопоміч» поки що перебуває нижче за прохідний бар'єр у 5%. Список партії, представлений на її з'їзді, який відбувся 8 червня, включає в себе також і чинних депутатів нинішнього скликання. До першої десятки увійшли три нардепи, а також нові обличчя. Очолив список лідер партії Андрій Садовий (чинний мер Львова, який обирався на цю посаду тричі, вперше в 2006 році).

Далі йдуть Ольга Квасницька (юрист, депутат Одеської міськради), Олександра Дрік (голова Ради громадського люстраційного комітету, член Ради громадського контролю НАБУ), Тетяна Бідняк (депутат Харківської облради, співзасновник волонтерської групи Help Army й благодійного фонду «Харків з тобою», волонтер соціального проекту допомоги Центру кардіохірургії «Врятуй серце») та Оксана Сироїд (віцеспікер Верховної ради восьмого скликання).

Наступну п'ятірку списку представляють Віталій Фідрін (ветеран АТО й підприємець із Тернополя), Олег Березюк (лідер фракції «Самопомочі» у Верховній раді восьмого скликання, нардеп), Микола Кміть (бізнесмен, засновник торгової марки «Моршинська»), Тетяна Острікова (нардеп восьмого скликання, юрист, член постійної делегації в Парламентській асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі) та Ольга Бабій (віце-президент Асоціації водоканалів України).

Подивимось, як виконували обіцянки нардепи, що входять в першу десятку «Самопомочі».

Оксана Сироїд

Сироїд провалила кілька передвиборчих партійних обіцянок, серед яких був намір домагатися запровадження медичного страхування.

Протягом роботи в парламенті жоден депутат від фракції не подав законопроектів, що сприяли б формуванню страхової медицини в Україні. Відзначимо, що в серпні 2016 року Ольга Богомолець ініціювала проект закону про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування в Україні. Але цей проект не розглядався на пленарних засіданнях Ради.

У березні 2016 року в першому читанні депутати ухвалили проект закону про страхування як таке, який адаптував законодавство до європейського. Більшість нардепів «Самопомочі» підтримали цю ініціативу, яка досі чекає на розгляд у другому читанні.

Не вдалося Оксані Сироїд та іншим депутатам фракції здійснити передвиборчу обіцянку «Самопомочі» домагатися спрощення процедури надання адміністративних послуг для громадян і бізнесу.

Коли в грудні 2015 року Верховна рада ухвалила три закони, що спрощують процедуру надання послуг для громадян і бізнесу, Сироїд не голосувала за ці законодавчі ініціативи. Йдеться про законопроекти про дерегулювання бізнесу, про реєстрацію прав на нерухоме майно та про розширення повноважень органів місцевого самоврядування, а також оптимізацію надання адміністративних послуг.

Не впоралася нардеп із кількома обіцянками, що стосуються законотворчої діяльності «Самопомочі». Так Сироїд запевняла, що політсила підготує закон про парламент, який зможе гарантувати всі контрольні повноваження й надасть йому можливість здійснювати свої функції, а також вимагати відповідальності від уряду.

Протягом 2016-2017 років у парламенті зареєстрували два законопроекти від фракції щодо роботи парламенту. Перший стосувався змін до регламенту Верховної ради (щодо забезпечення юридичної визначеності з приводу ухвалених парламентом законопроектів).

Другий законопроект про парламентський контроль передбачав зміни до регламенту в частині контролю парламенту за діяльністю Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного агентства з питань запобігання корупції.

При цьому подані ініціативи не містили вимоги відповідальності від уряду, на чому, власне, наполягала Оксана Сироїд. А щодо цієї частини обіцянки, то «Самопоміч» не підготувала проект закону про відповідальність уряду.

Олег Березюк

Березюк чотири роки тому провалив обіцянку про те, що фракція «Самопоміч» не голосуватиме, якщо порушуватиметься регламент Ради.

«Парламентська процедура є запорукою свободи й сили України. Ми вчора ухвалили рішення: ми точно не будемо голосувати за будь-які потрібні країні рішення, якщо вони не пройдуть процедуру в парламенті – комітети, узгодження тощо», – заявив він.

Через два дні парламент ухвалив за основу проект закону про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення. Фракція 23 голосами підтримала зазначений законопроект.

При цьому на пленарному засіданні парламенту нардеп Альона Бабак повідомила, що законопрект не пройшов обговорення й не отримав висновку комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства.

У березні 2015 року Березюк запевнив, що не дозволить виділити 10 млрд грн за транспортування енергоносіїв до зони АТО, оскільки немає жодних документів, які б підтверджували, що ці поставки відбулися й куди вони пішли.

Проте наступного дня, коли Рада ухвалила проект закону, яким дозволила Кабміну випустити облігації внутрішньої державної позики на 29,7 млрд грн, у тому числі 10,7 млрд грн для компенсації збитків від поставок природного газу до району проведення АТО, «Самопоміч» підтримала ініціативу 32 голосами.

Так і залишилася невиконаною програмна обіцянка партії домагатися запровадження реальної антимонопольної політики. Наприкінці 2015 року Рада ухвалила проект закону про забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України. Олег Березюк не голосував.

Протягом чотирьох із половиною років парламент ухвалив низку ініціатив щодо реформування роботи та посилення ролі АМКУ в економіці України. Зокрема, нардепи проголосували за зміни законодавства для забезпечення прозорості діяльності АМКУ, про вдосконалення процедур контролю за концентрацією суб'єктів господарювання, про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Березюк підтримав лише два законопроекти й двічі не голосував.

Тетяна Острікова

Острікова, як і інші депутати «Самопомочі», провалила програмну обіцянку партії – домагатися скасування пільг парламентарів і міністрів. Незважаючи на те, що нардепи Ірина Сисоєнко, Анна Романова та Тетяна Острікова зареєстрували законопроект, яким пропонувалося скасувати медичні пільги для народних обранців, його зняли з розгляду. Відзначимо, що також «Самопоміч» усім складом не голосувала за підвищення зарплат для нардепів. Проте основні привілеї депутатів і міністрів залишилися в тому ж обсязі.

Не виконала нардеп ще одну передвиборчу партійну обіцянку – домагатися виробництва та закупівлі сучасного озброєння. За час роботи нинішнього скликання Рада ухвалила більш ніж 10 законодавчих ініціатив на зазначену тему.

Зокрема, була ухвалена низка ініціатив, які змінюють механізми управління ВПК: про гуманітарну допомогу (щодо недопущення затягування термінів проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги), про внесення змін до Податкового кодексу для сприятливих умов виконання контрактів і договорів державного оборонного замовлення, про звільнення від податків продукції оборонного призначення, бюджет 2015 року, який передбачав збільшення витрат для потреб оборони.

Острікова голосувала «за» лише 4 рази, а більшість «оборонних» законопроектів не підтримала.

Провалила нардеп і обіцянку «Самопомочі» домагатися прозорості процедури реалізації державного майна. В лютому 2016 року Рада ухвалила проект закону про вдосконалення процедури приватизації держмайна. Документ передбачає недопущення до процесів приватизації покупців юридичних і фізичних осіб із держави-агресора, а торговці цінними паперами будуть зобов'язані надавати інформацію про осіб, в інтересах яких здійснюється придбання державних корпоративних прав. Тетяна Острікова була відсутня під час голосування.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, які обіцянки провалили чинні депутати зі списку «Європейської солідарності», «Батьківщини», а також «Опозиційного блоку».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: