Спікер парламенту Грузії подав у відставку

Читать на русском
Голова грузинського парламенту Іраклій Кобахідзе подав у відставку після масових протестів у Тбілісі, спровокованих тим, що місце спікера парламенту на засіданні асамблеї православ'я зайняв російський депутат.

Голова грузинського парламенту Іраклій Кобахідзе подав у відставку після масових протестів у Тбілісі, спровокованих тим, що місце спікера парламенту на засіданні асамблеї православ'я зайняв російський депутат.

Таке рішення прийняли на засіданні політради правлячої партії «Грузинська мрія», передає телеканал «Руставі-2», пише «Слово і Діло».

Відзначимо, що під час протестів ввечері 20 червня грузинська опозиція і учасники протесту вимагали не тільки відставки Кобахідзе, але й відставок міністра внутрішніх справ Георгія Гахара, прем'єр-міністра Мамукі Бахтадзе, а також призначення дострокових парламентських виборів.

Також ЗМІ повідомляють, що парламентська більшість підтримає кандидатуру свого лідера Арчіла Талаквадзе на посаді голови парламенту, заявив журналістам один із лідерів правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе.

«Після відставки з посади голови парламенту Іраклія Кобахідзе ми не розглядаємо на цю посаду іншу кандидатуру», - сказав Мдінарадзе.

Нагадаємо, протести в Тбілісі почалися після того, як в парламенті Грузії виступив російський депутат Сергій Гаврилов - він відкрив засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я. На той момент Гаврилов сидів у кріслі спікера парламенту і говорив російською мовою. Його виступ перервали опозиційні депутати, які зажадали, щоб російська делегація залишила парламент. Мітингувальники вимагають відставки голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе, голови МВС Георгія Гахар і голови СГБ Вахтанга Гомелаурі.

Після зриву засідання російські депутати перемістилися до готелю в центрі Тбілісі, біля якого й почалася акція протесту. Коли Гаврилов та інші делегати виходили із готелю, активісти облили їх водою. Відзначається, що російські депутати виїхали з готелю під охороною, вони вже залишили Грузію.

Грузинські ЗМІ поширили інформацію про те, що Гаврилов брав участь у бойових діях проти Грузії на боці Абхазії. Сам депутат цю інформацію заперечує.

Однак мітингувальники не збираються заспокоюватися. Лідер опозиційної партії Георгій Вашадзе назвав дії уряду «незаконним актом, спрямованим проти народу» і анонсував зустріч з громадськістю 21 червня в 19.00, щоб вирішити, як діяти далі.

Раніше в РФ відреагували на протести в Грузії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: