Справа штучних футбольних полів: сталі відомі деталі розслідування

Читать на русском

У Національному бюро встановили нові деталі розслідування про встановлення штучних футбольних полів за бюджетні кошти.
Андрій Павелко на заводі «ФФУ Продакшн»

У кримінальному провадженні про зловживання владою під час встановлення футбольних полів зі штучним покриттям виробництва заводу «ФФУ Продакшн», створеного Федерацією футболу України (нині Українська асоціація футболу), детективи Національного антикорупційного бюро встановили нові деталі.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва про арешт тимчасово вилученого майна, повідомляє «Слово і Діло».

Як встановили детективи, 22 червня 2016 року ФФУ заснувала завод «ФФУ Продакшн», який створений з метою виробництва штучної покриття для футбольних полів. Вже 23 лютого 2017 року федерація заснувала ТОВ «Спорт технологія», основним видом діяльності якого визначено будівництво споруд, виконання інших спеціалізованих будівельних робіт, роздрібна торгівля спортивним інвентарем у спеціалізованих магазинах. Як з'ясувало НАБУ, завод створювався для виробництва синтетичного покриття для футбольних полі, а ТОВ «Спорт технологія» – для проведення фінансово-господарських операцій щодо реалізації вказаної продукції.

У квітня 2017 року ФФУ ініціювала перед Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства виділення з Державного бюджету коштів для будівництва футбольних майданчиків зі штучним покриттям шляхом запровадження окремої бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України». Так, пізніше завод «ФФУ Продакшн» розпочав закуповувати необхідне обладнання, провів закупівлі сировини для виробництва, а також суттєво збільшив кількість співробітників.

Пізніше Верховною Радою ухвалено законопроект, яким передбачено фінансування за бюджетні кошти нової програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» у розмірі 270 млн грн. Вказаний проект був ініційований головою бюджетного комітету парламенту, народним депутатом Андрієм Павелком, який паралельно є президентом ФФУ. Постановою Кабінету міністрів головним розпорядником бюджетних коштів визначено Мінрегіон. Наказом Мінрегіону у 2017 році заплановано фінансування 325 футбольних полыв на загальну суму 551,75 млн грн, з яких 270 млн грн є грошами з Держбюджету, а 281,75 млн грн – коштами місцевих бюджетів.

Також на сайті Мінрегіону розміщено проект будівництва штучних футбольних полів, у якому прямо зазначалася рекомендація використовувати штучне покриття виробництва ТОВ «ФФУ Продакшн», яке на третину дорожче, ніж аналогічне покриття іноземних виробників. На підставі постанови Кабміну було здійснено 100% передплату з Держбюджету на реалізацію 298 регіональних проектів на загальну суму 243,8 млн грн.

На виконання цієї програми замовником реконструкції футбольних полів у Києві виступило комунальне підприємство «Житло-Сервіс», яке 27 грудня 2017 року уклало з «ФФУ Продакшн» 66 договорів на суму в майже 95 млн грн і здійснило 100% передплату. Згідно даних, на будівництво цих полів завод «ФФУ Продакшн» використав штучне покриття типу Politan Liga Grass CP 238 вартістю 465,08 грн за 1 м2. Як встановили детективи, підконтрольна ФФУ фірма «Спорт технологія» в цей період ввезла в Україну придбане у компанії Polytan GmbH штучне покриття виду LigaGrass Pro CP 238 за ціною 8,5 євро за 1 м2 (приблизно 280 грн за курсом Національного банку України станом на 27.12.2017), тобто за ціною значно нижчою, ніж продукція виробництва заводу «ФФУ Продакшн». Таким чином, підконтрольні ФФУ фірми протиправно отримали близько третини від виділених бюджетних коштів.

Як встановило НАБУ, проект будівництва цих 66 полів виконало ТОВ «МегаСП» на замовлення КП «Житло-Сервіс». До того ж, проекти було готові в день укладання 66 договорів КП «Житло-Сервіс» з заводом «ФФУ Продакшн». При цьому, у цих проектах міститься умова, що синтетичне покриття для футбольних полів має бути типу Politan Liga Grass CЗ 238, тобто саме таке, яке нібито виготовляється ТОВ «ФФУ Продакшн». Окрім цього, проектна документація, що була виготовлена ТОВ «МегаСП», відповідає аналогічній документації, оприлюдненій на сайті Мінрегіону. Сама ця компанія придбала послуги з розробки проектної документації на загальну суму 3,1 млн грн у новоствореного ТОВ «Касел Груп». Ймовірно саме ці послуги були продані ТОВ «МегаСП» вже КП «Житло-Сервіс» за 3,3 млн грн. Водночас новостворена фірма «Касел Груп» придбала клінінгові послуги у ТОВ «Лармос» і ТОВ «Скарвал».

Крім того, як дізналися детективи, типовий проект будівництва спортивного майданчика для міні-футболу, в якому міститься посилання на необхідність використання штучної трави, виробництва заводу «ФФУ Продакшн», розроблявся інженерами ПАТ «Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву» на замовлення ПрАТ «Прінком» у 2017 році. Кошторисну частину до цього проекту складала особа, яка працювала в ТОВ «Спорт технологія» і отримувала там зарплатню. Ще до затвердження бюджетної програми з будівництва штучних футбольних полів представник фірми «Прінком» надав вищевказаному інституту технічне завдання, погоджене генеральним секретарем ФФУ Юрієм Запісоцьким. У цьому ТЗ однією з вимог було використання штучного покриття виробництва ТОВ «ФФУ Продакшн». На момент розробки технічного завдання завод «ФФУ Продакшн» жодної виробничої діяльності ще не проводив.

Ще НАБУ встановило, що завод «ФФУ Продакшн» ввозив в Україну обладнання американської компанії ECO Green Equipment і німецької фірми Polytan GmbH через арабського посередника S.D.T.FZE. За даними журналістів програми «Схеми», за такою схемою ФФУ вивела 1 мільйон доларів. Більш того, як зазначають журналісти, президент ФФУ Павелко особисто зустрічався з номінальним директором фірми S.D.T.FZE, що підтверджується їх спільною фотографією в Facebook.

У Національному бюро встановили нові деталі розслідування про встановлення штучних футбольних полів за бюджетні кошти.
директор арабської компанії S.D.T. FZE шейх Алькасемі та Андрій ПавелкоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, в цій справ НАБУ проводило обшук на заводі «ФФУ Продакшн». Також детективи обшукували будинок Української асоціації футболу. Пізніше в НАБУ підтвердили цю інформацію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: