У МЗС відреагували на вироки в «справі Хізб ут-Тахрір»

Читать на русском
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест Російської Федерації в зв'язку з неправомірним вироком Північно-Кавказького окружного військового суду.

Вироки Північно-Кавказького окружного військового суду РФ у справі п'ятьох громадян України - свідоцтво використання антитерористичного законодавства для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу.

Відповідну заяву оприлюднила прес-служба Міністерства закордонних справ у вівторок, 18 червня, передає «Слово і Діло».

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест Російської Федерації в зв'язку з неправомірним вироком Північно-Кавказького окружного військового суду, оголошеним у Ростові-на-Дону 18 червня громадянам України Теймуру Абдулаєву, Узеїру Абдулаєву, Рустему Ісмайлову, Емілю Джемаденову, Айдеру Саледінову по сфабрикованими звинуваченнями в участі в діяльності терористичної організації», - заявили в МЗС.

У МЗС розглядають це як свідчення «повною заангажованості і залежності російської судової системи, а також як черговий приклад застосування російською окупаційною адміністрацією антитерористичного законодавства для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу».

Закордонне відомство закликало міжнародне співтовариство засудити ці неправомірні рішення і посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення порушень Росією прав людини в тимчасово окупованому Криму, звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України в РФ і відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Російська Федерація має виконати в повному обсязі резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» від 27 березня 2014 року, «Положення з прав людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)» від 19 грудня 2016 року, 19 грудня 2017 року і 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо заходів у рамках позову України проти Російської Федерації щодо застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, стверджують у МЗС.

Нагадаємо, 18 червня Північно-Кавказький окружний військовий суд Ростова визнав винними п'ятьох фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір». Вони отримали наступні вироки: Абдуллаєв Теймур - 17 років суворого режиму з обмеженням свободи на термін 1 рік 6 місяців; Абдуллаєв Узеїр - 13 років; Саледінов Айдер - 12 років; Рустем Ісмаїлов - 14 років; Джемаденов Еміль - 12 років. Всіх їх звинуватили в участі в забороненій в РФ і анексованому Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

«Хізб ут-Тахрір» - міжнародна ісламська політична організація, яка закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала організацію терористичною в 2003 році, діяльність «Хізб ут-Тахрір» на території країни заборонена. У рамках українського законодавства «Хізб ут-Тахрір» є легальною організацією. У країнах Західної Європи і Північної Америки вона також не заборонена, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: