Суд Криму залишив під арештом чотирьох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір»

Читать на русском
Верховний суд Криму продовжив до 9 серпня термін утримання в СІЗО чотирьом фігурантам другої Бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір.

Верховний суд Криму продовжив до 9 серпня термін утримання в СІЗО чотирьом фігурантам другої Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»: координатору «Кримської солідарності» Серверу Мустафаєву, підприємцю та меценату Марлену Асанову, активістам Ернесу Аметову і Едему Смаїлову.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Крим.Реалії».

Як повідомляється, засідання відбувалося у закритому режимі. Суддя відмовився допустити родичів та оприлюднити рішення.

«Перше клопотання, яке заявив Сервер про гласність - відкритості судового процесу. Суддя відмовився оголосити мотиви закритого режиму засідання, послався на тяжкість статті, ніяких обґрунтувань не привів. На прохання пустити родичів на оприлюднення сказав, щоб отримали дозвіл у слідчого на побачення в СІЗО», - розповів адвокат Ліля Гемеджи.

Крім того, суд відхилив клопотання про те, щоб Мустафаєва вивели з металевої клітки і дозволили брати участь в процесі поруч з адвокатом.

За словами Гемеджі, основним аргументом слідчого про необхідність продовження запобіжного заходу був той факт, що обвинувачені не ознайомилися з матеріалами справи.

«Обвинувачення не врахувало, що ознайомлюватися з матеріалами справи можна й не перебуваючи під вартою. Слідчий заявив суду, що важливо не порушити право Сервера на захист. У відповідь ми заявили під протокол про недавні обшуки в камері Сервера і про вилучення зошитів із позначками до матеріалів кримінальної справи», - розповіла адвокат.

Кіровський районий суд Ростова-на-Дону (Росія) у вівторок, 14 травня, продовжив термін арешту в СІЗО на два місяці останнім чотирьом із 24 кримських татар, затриманих у березні по другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір».

Зазначимо, співробітники ФСБ, МВС Росії і Росгвардії 27 березня провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у результаті було затримано 24 людини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: