Християни відзначають День Святої Трійці

Читать на русском
Свято символізує сходження Святого Духа на апостолів, обіцяне Ісусом Христом перед Вознесінням.

День Святої Трійці - одне із головних християнських свят. Воно відзначається на 50-й день після Великодня, і в 2019 році свято випадає на 16 червня.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Календар українських свят, які були запроваджені, скасовані та перенесені протягом п’яти роківСеред всіх нових свят в Україні тільки один став вихідним, а перенесли лише професійні свята військовослужбовців.

Свято символізує сходження Святого Духа на апостолів, обіцяне Ісусом Христом перед Вознесінням. Зішестя Святого Духа вказало на потрійність Бога, після чого почали прославляти три іпостасі Єдиного Бога Отця, Сина і Святого Духа. Свято увійшов до християнського календаря офіційно лише в кінці четвертого століття, коли Церква прийняла догмат про Трійцю на Другому Вселенському Соборі в Константинополі в 381 році.

У цей день у православних церквах служиться одна із найбільш урочистих служб. Церкви і вдома прикрашаються гілками дерев, рослинами та квітами. Люди йдуть до храму з квітами. Зелений - символічний колір свята, колір життя, духовного відродження. Священнослужителі на Трійцю використовують облачення зеленого кольору.

Перед Трійцею прийнято проводити ретельне прибирання, готувати частування і запрошувати гостей. Стіл прикрашали вазою з квітами, а серед страв мають бути присутніми випечені вироби, часто це коровай.

Християнські звичаї Трійці згодом переплелися зі слов'янськими, увібравши в себе багато прикмет. Вважається, що в цей день не можна думати про погане, ображатися, а потрібно перебувати в гармонії з Богом і природою. Також вважається, що з Трійцею починається справжнє літо.

У цей день не рекомендується проводити весілля і вінчання, а ось сватання вважалося доброю прикметою. Говорили, якщо на Трійцю посватався, а на Покров одружиться, значить, життя у цього подружжя буде довгою, щасливою, в любові та злагоді.

Також не дозволяється купатися в річках і озерах, так як вважалося, що в цей день приходять міфічні істоти - мавки і русалки. При цьому біля води водили хороводи, а дівчата збирали трави, польові квіточки, а потім плели вінки.

У цей день церква не рекомендує проводити земляні роботи. Особливо не можна рубати дерева або косити траву. За прикметами, якщо піде дощ на Трійцю, то буде хороший урожай.

У багатьох містах на Трійцю влаштовують народні гуляння з іграми, виставами та піснями.

Свято Трійця в 2019 році збігається з вихідним днем, і 17 червня оголошено неробочим.

Раніше Нацбанк оприлюднив графік роботи на червневі свята.

Також нагадаємо, правоохоронці посилювали патрулювання на великодні і травневі свята.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: