Оновлений список «Слуги народу»: чи будуть постпраймеріз

Читать на русском
Партія Слуга народу наповнена людьми з діаметрально протилежними поглядами на майбутнє України.
Слово і Діло

Не встигли виборці як слід вивчити список партії «Слуга народу», який оприлюднили після з’їзду, як невдовзі з’явився новий. Замість тих, кого виключили або вони самі відмовилися балотуватися, до списку з 201 кандидата внесли інші нові обличчя. Відзначимо, до першої сотні замість тих, хто вибув, увійшли Микита Потураєв, Артем Нагаєвський, Павло Якименко, Михайло Соколов та Артем Кунаєв. У другій сотні місця отримали прес-секретар партії «Слуга народу» Тетяна Циба та колишня прес-секретар «Кварталу 95» Ольга Руденко. В партії пообіцяли провести постпраймеріз, але чи можна «на льоту» змінювати списки партії, «Слово і Діло» запитало юриста аналітичної групи «Левіафан» Миколу Мельника.

Після того, як соцмережі вибухнули обуренням про зміни в списках «Слуги народу», затверджених на з’їзді, та ще й на тлі скандалу про те, що місця в списках нібито продаються, в партії пообіцяли провести постпраймеріз.

«Я не знаю особисто тих людей, які сказали, що не будуть балотуватися за списками «Слуги народу», але впевнений, що місця не будуть порожніми. Якщо місце куплене, то відійде іншій людині. Обличчя змінюються, але не змінюється сам принцип формування списків», – вважає Мельник.

«Слуга народу» та «Голос»: у чому проблема Зеленського та труднощі для ВакарчукаСлуга народу та Голос цими вихідними представили списки своїх партій та озвучили програмні положення. Які шанси потрапити до парламенту, знають експерти.

За його словами, в презентованому списку легко виділити певні групи впливу, які залежать від того чи іншого фінансиста або напряму залежать від людей, які зараз перебувають в оточенні президента.

«Це не нові обличчя, а люди, які були в орбіті того чи іншого олігарха або впливової людини чи ще не «засвітилися». Також є ще одна категорія – це ті, що чесно купують собі місця в списках і не бачать у цьому нічого поганого. І я, чесно кажучи, також не бачу в цьому поганого, якщо виходити з практики, яка є в Україні. Адже «Слуга народу» й не обіцяла, що буде щось по-новому. Вона обіцяла, що будуть нові обличчя. І вони йдуть у тренді, який зазначили. Але при цьому ніхто нічого більшого не обіцяв», – підкреслив він.

Щодо юридичної складової, то, за словами Мельника, партійний список має формуватися безпосередньо на з’їзді партії, тому виникає питання, яким чином зараз відбуватиметься заміна. Можливо, знову збиратиметься з’їзд партії чи зміни засвідчуватимуться документально.

«Коли дві людини відмовилися балотуватися, то процесуально це виглядає правильно, і їх потрібно замінити. Адже партія не може когось виключити зі списку, якщо вже його затвердила. Якщо ми говоримо про нову якість політики, то її немає. Я сьогодні слухав заяву пана Розумкова (про викуповування місць у списку – ред.), який сказав, що, можливо, такі факти є, але вони його не стосуються. Це дуже цікава позиція керівника партії, адже якщо така практика є, то її слід визнати або публічно спростувати всі заяви на цю тему. Але цього не відбувається», – зазначив експерт, додавши, що натомість «Слуга народу» продовжує ту політику, яка була ще за часів балотування Зеленського.

«Тобто мінімум інформації для того, щоб українці самі додумували кожен що хоче. Зараз партія «Слуга народу» наслідує шлях БПП. Петро Олексійович, коли обрався, перше що сказав: «Мені потрібна коаліція». Те саме сказав Зеленський, а на тлі нових облич почали вилазити вуха доволі старих політичних гравців», – підкреслив він.

Мельник переконаний, що партія «Слуга народу» наповнена людьми з діаметрально протилежними поглядами на майбутнє України, які до того ж не будуть особисто віддані Зеленському. «Тому що за них заплатили інші люди. Це буде на зразок фракції єврооптимістів БПП, які абсолютно не вважали себе зобов'язаними перед Петром Олексійовичем, і були переконані, що належать до іншої групи впливу, що врешті-решт цю фракцію й доконало. Зі «Слугою народу» буде те саме. Центробіжні процеси почнуться приблизно за рік за найкращими прогнозами», – вважає Микола Мельник.

Нагадаємо, ми писали, що зі списку «Слуги народу» почали виключати кандидатів у депутати.

Також ми розбиралися, що буде найбільшим викликом для «Слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: