У Генштабі спростували інформацію про заборону для ЗСУ стріляти у відповідь на Донбасі

Читать на русском
Начальник Генерального штабу Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що українським військовим на Донбасі не надходило команд про заборону відкривати стрільбу у відповідь.

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що українським військовим на Донбасі не надходило команд про заборону відкривати стрільбу у відповідь.

Про це Хомчак розповів в інтерв'ю BBC, передає «Слово і Діло» в четвер, 13 червня.

Скасування блокади ОРДЛО: що засвідчила ініціатива КучмиПредставник України в ТКГ в Мінську Леонід Кучма запропонував зняти блокаду з ОРДЛО. Про можливе відновлення торгівлі з ОРДЛО поговорили з експертами.

«Ніякі команди не було. Там йде війна, і всі командири там знаходяться на своїх місцях. Командир відділення командує відділенням, командир взводу - взводом, командир роти - ротою. У них ніяких команд не відповідати (на обстріли бойовиків, - ред.) немає», - запевнив начальник ГШ.

«Ну як можна на війні сказати: тебе б'ють, а ти не відповідай. Це один із елементів інформаційно-психологічної війни, який запускають у ефір, що нібито хтось прийшов і дав команду не відповідати на обстріл», - додав він.

За словами Хомчака, на війні не можна дати команду не стріляти.

«І таких команд не було, таких команд я не отримував від нашого військово-політичного керівництва, і я таких команд не давав. І знаю точно, що командири там в ООС таких команд не давали і не дадуть», - сказав він.

При цьому він наголосив на важливості уникати збройних провокацій: «Адже вже скільки разів на вищому рівні ухвалювали рішення про припинення вогню, щоб не вести вогонь першими. Але якщо по нам ведеться вогонь, то, звичайно, як людина, яка п'ять років воює, не відповідатиме?».

5 червня представник України у ТКГ Леонід Кучма повідомив, що група обговорювала проблеми безпеки. Однією із домовленостей стало вказівка не тільки моменту початку «режиму тиші», а й механізму його запровадження. Зокрема, заборони на стрільбу у відповідь. Подібна заява викликала критику багатьох політиків в Україні, під будівлею АП навіть пройшов мітинг «проти капітуляції».

Крім того, Генпрокуратура України відкрила три кримінальні провадження після закликів заборонити вогонь у відповідь і відновити торговельні відносини з ОРДЛО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: