Майже третина росіян хочуть окупації Донбасу. Чого домагається РФ таким опитуванням?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Згідно з результатами опитування російського «Левада-Центру», лише 14% опитаних громадян РФ вважають, що Донецька та Луганська області мають залишитися в складі України на тих же умовах, що й до початку війни. 27% опитаних росіян хочуть, щоб Луганська й Донецька області були окуповані Росією або, як це звучить в опитуванні, «стали частиною РФ». Підтримка анексії українських територій наблизилася до рівня травня 2014 року, коли вона становила 26%. Під час досліджень у попередні роки кількість тих, хто «вважав за краще» таку позицію, була меншою: 21% у 2017 році, 22% в 2016 році, 26% у 2015 році.

У коментарі «Слову і Ділу» політолог Андрій Горбенко зазначив, що проводячи такі опитування Кремль уже вкотре надсилає месидж новій Адміністрації президента. РФ залякує й показує Зеленському на практиці тезу про те, що бути й здаватися – різні речі.

«РФ збільшує ставки. Насправді, це опитування потрібне РФ як посил до нової Адміністрації президента України для того, щоб вони зрозуміли, що Кремль налаштований серйозно, битиме до останнього, що вони готові приєднати «Л/ДНР»», – підкреслив Горбенко.

Однак якби вони хотіли приєднати окуповані території, то вже давно це зробили б, додав він.

«Квазіюридичні підстави є, був референдум, і все, що їм потрібно, вони давно могли б зробити, якби хотіли, але не зробили», – уточнив політолог.

На його думку, до цього опитування й того факту, що кількість росіян, які хочуть, щоб анексії Донбасу стало більше порівняно з попередніми роками, потрібно ставитися критично.

«Навіть якщо уявити, що опитування проводилося чесно, є ще такий момент, що в диктаторів перед падінням рейтинги досягають мало не 90% підтримки. Скільки диктатор намалює, стільки й буде. Це свого роду самозаспокоєння системи. Звичайно, не варто цьому вірити», – констатував він.

Ці запитання потрібно розбивати ще на кілька, формулювати коректно. З цього складати якусь аналітику. Навряд чи результат буде таким самим, якщо провести опитування правильно. Так ці питання не ставляться. Однак РФ учергове намагається показати, що, мовляв, дивіться, росіяни вас не люблять, наголосив експерт.

«Тобто Путін нібито показує, що його народ нас не любить. І якщо народ попросить, то вони приєднають Донбас. Але якби вони хотіли приєднати Донбас, то давно це зробили б», – пояснив він.

За його словами, РФ зараз просто хоче підвищити ставки й дає чіткий сигнал Зеленському та новій адміністрації. Це тактика Кремля, яку вони використовують від самого початку конфлікту.

«Якщо завтра, грубо кажучи, вони проведуть опитування й скажуть, що всі росіяни за те, щоб усю Україну приєднати, то це буде те ж саме. Головне, щоб на це правильно й коректно реагувала адміністрація Зеленського», – резюмував Андрій Горбенко.

Додамо, в дужках соціологи відзначають, що під південно-східною Україною мають на увазі Донецьку та Луганську області.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме інформаційну війну для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: