Скасування блокади ОРДЛО: що засвідчила ініціатива Кучми

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Навіть гіпотетично такі дії не можуть бути в односторонньому порядку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний.

«Ініціатива абсолютно незрозуміла, як і позиція тих сил, які свого часу боролися за цю ж блокаду, говорячи про те, що це торгівля на крові. Зараз зі зміною влади змінилася риторика, реакція стала спокійнішою. Це прояв подвійного підходу до ситуації», – зазначив Лісний.

Крім того, в зв'язку з висловленою ідеєю виникає кілька питань. Зокрема, навіть гіпотетично, якщо ми щось відкриваємо, то протилежна сторона також має вжити якихось заходів, підкреслив він.

Однак із тих повідомлень Кремля, які потрапляють до ЗМІ, видно, що РФ не просто не йде назустріч, але й приймає такі ініціативи як належне. При цьому ще й розраховують на виплати від України за те, що люди втратили робочі місця, пільги тощо, уточнив експерт.

«Це взагалі за межами здорового глузду», – додав він.

Коли історія з блокадою починалася, розкручувалася позиція, що це торгівля на крові. Таку назву придумали не даремно. Що змінилося зараз? Хто торгуватиме на цій крові? Кому тепер це вигідно?

Лісний нагадав, що тоді розкручувалася теза про те, що війна не закінчується, тому що це вигідно Порошенку.

«Порошенко пішов. Кому тепер це вигідно? Хто зараз отримуватиме користь від цього? Це викликає тривогу, адже очевидно, що процес не надто прозорий», – констатував він.

На його думку, українській стороні слід було б озвучувати все. Процес має бути максимально прозорим. Тому що поки що такі ініціативи можуть трактуватися як односторонні дії. Коли держава пішла на поводу в активістів і запровадила блокаду, то формально були визначені пункти, за якими блокаду знімають.

«Зокрема, якщо підприємства, захоплені на тій території, повернуть, якщо не ходитиме рубль і багато інших пунктів», – пояснив політолог.

Він не виключив, що озвучена пропозиція може бути пробним кроком, щоб подивитися на реакцію суспільства.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Однак усе одно залишається питання щодо відкритості висвітлення консультацій. Фактично, зараз через усі новини навколо Мінського процесу проходить одна червона риска – непрозорість. Як в ухваленні рішень, так і у висвітленні дій», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме інформаційну війну для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: