Реформа армії: навіщо запроваджують інститут старших сержантів

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Такі зміни потрібні для структуризації особового складу та приведення військових звань ЗСУ до стандартів НАТО, а також для формування професійного сержантського корпусу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Якщо ми беремо курс на професіоналізацію армії, то професіоналізму можна досягти й зі строковиками. Дайте їм служити 5 років, і за цей час можна зробити з них професіоналів. Але це буде дорого», – зазначив Сунгуровський.

Часто говорять, що контрактна армія дорожча, але це не так. Якщо підрахувати весь цикл проходження служби, то навчання строковиків, потім звільнення строковиків, крім підготовки резерву, несе чималі витрати, уточнив він.

«При цьому за час, встановлений на сьогодні, професіонала зі строковика зробити не можна», – додав він.

Необхідно поступово переходити на змішану систему з великою кількістю контрактників. При цьому відносини між офіцером і рядовим контрактником істотно відрізняються від відносин з призовником, підкреслив він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв, що армія стане престижною службоюСказано 30 січня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Контрактники іноді виявляються старші за віком, ніж начальник. Узагалі, це більш професійна, більш підготовлена людина, з якою потрібно зовсім інакше вести справи. Тому запроваджується інститут старших сержантів», – пояснив Сунгуровський.

За його словами, запровадження інституту сержантів – дуже серйозний і важливий крок.

«Його запроваджують для того, щоб, окрім іншого, ще й послабити навантаження на молодший офіцерський склад. Вже не буде такого державного замовлення на підготовку молодих офіцерів. Зате підвищиться навантаження на підготовку старших сержантів, а їх готують зазвичай не в академіях, училищах, а на курсах підготовки. Тобто це дешевше», – констатував він.

Крім економічних мотивів, інститут старших сержантів – це саме та ланка в ЗСУ, на якій лежатиме навантаження з підготовки, забезпечення ефективності та атмосфери у військових колективах. Інститут сержантів є в багатьох країнах і зарекомендував себе з позитивного боку, наголосив фахівець.

На його думку, має змінитися вся система, не лише звання.

«Має змінитися вся система кадрового підбору, робота з кадрами. Потрібне запровадження системи кадрового менеджменту. Це не лише зміна військових звань. Кожне військове звання передбачає якісь повноваження, якусь відповідальність. Усе має змінитися. Якщо змінювати лише звання, ми нічого не доб'ємося. Інакше можна як завгодно тасувати звання, а результату не буде. Питання системне», – резюмував Микола Сунгуровський.

У своїй передвиборчій програмі Володимир Зеленський пообіцяв, що армія стане престижною службою, де отримані навички та знання будуть успішно застосовані й у реальному секторі економіки.

Які теми хвилюють Степана Полторака на посаді голови Міноборони – за посиланням.

Більше про діяльність Полторака за 4 роки – на інфографіці.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект, в якому пропонуються зміни до низки законодавчих актів про військовий обов'язок і військову службу. Передбачається скасувати звання прапорщиків та мічманів і запровадити в армії лінійку сержантсько-старшинських звань за західним зразком.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: