ЄСПЛ зобов'язав РФ терміново помістити Бекірова до лікарні

Читать на русском
Європейський суд з прав людини зобов'язав РФ помістити до лікарні кримськотатарського активіста Едема Бекірова.

Європейський суд з прав людини зобов'язав РФ терміново помістити до лікарні кримськотатарського активіста Едема Бекірова, обвинуваченого в окупованому Криму в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки.

Як пише»Слово і Діло», таке рішення було прийнято ЄСПЛ 11 червня, повідомив Крим.Реалії адвокат Бекірова Іслям Веліляєв.

ЄС закликає Росію негайно звільнити Гриба та БекіроваЄвропейський Союз під час засідання Постійної ради ОБСЄ знову закликав Росію негайно звільнити українських політв’язнів Павла Гриба та Едема Бекірова.

За словами адвоката, «це рішення стало несподіваним, але безумовно правильним у даній ситуації».

«Я зі свого боку, як адвокат, направлю це рішення і слідчому у справі Едема Бекірова та Уповноваженій з прав людини Тетяні Москальковій. Якщо слідчий не відреагує, я буду змушений звернутися до суду. Півроку поспіль адвокати говорять про те, що наш підзахисний повільно помирає у СІЗО. І у нього кожен день на рахунку», - сказав Веліляєв.

Згідно з Правилом 39 регламенту ЄСПЛ, яке було застосоване по відношенню до Бекірова, влада Росії зобов'язана негайно помістити його до лікарні не тюремного типу.

«11 червня суд в особі виконавчого судді ухвалив, що для сприятливого розгляду справи і в інтересах сторін суд вказує російському уряду за законом 39, що вони повинні переконатися в повазі до конституційних прав Едема Бекірова і негайно покласти його до лікарні для ретельного медичного огляду і подальшого лікування», - йдеться в документі ЄСПЛ, який цитує сайт ATR.

Нагадаємо, окупанти затримали Едема Бекірова 12 грудня 2018 року на адмінкордоні з Кримом.

Бекірова утримують у Сімферопольському СІЗО у справі про «зберігання і передачу вибухонебезпечних речовин і патронів».

У Бекірова 1 група інвалідності, він страждає від декількох важких хвороб.

Стан здоров'я кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого російська окупаційна влада звинувачує у незаконному зберіганні боєприпасів та вибухівки, стабільно важкий. Бекіров сказав адвокату: «Мені треба вийти, бо помру».

6 червня «суд» у Криму на 2 місяці продовжив арешт Бекірову. Він залишиться під арештом до 12 серпня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: