У РФ розповіли про плани щодо федералізації Молдови

Читать на русском
Віце-прем'єр РФ Дмитро Козак, який є спецпредставником президента Путіна з питань співпраці з Молдовою, заявив, що молдовський олігарх, лідер Демпартії Влад Плахотнюк запропонував проросійській Партії соціалістів створити спільну коаліцію.

Віце-прем'єр РФ Дмитро Козак, який є спецпредставником президента Путіна з питань співпраці з Молдовою, заявив, що молдовський олігарх, лідер Демократичної партії Влад Плахотнюк запропонував проросійській Партії соціалістів створити спільну коаліцію і, зокрема, врегулювати придністровський конфлікт шляхом федералізації Молдови.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Коммерсант».

Клімкін відреагував на кризу в МолдовіМіністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що ситуація в Молдові є ймовірною загрозою для півдня України.

За словами Плахотнюка, саме Росія, зокрема Козак, пропонував йому вирішити придністровський конфлікт через федералізацію республіки. Проте Козак стверджує: 3 червня наприкінці кінці зустрічі з представниками Демократичної партії Плахотнюк в присутності своїх соратників в конверті передав пропозиції про умови створення коаліції з Партією соціалістів.

Він переконує: тему врегулювання придністровського конфлікту і федералізації Молдови Москва ні з ким з політичних партій не обговорювала.

Напередодні Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило офіційну заяву, у якій визнало нову коаліцію у складі проросійських соціалістів і проєвропейського блоку ACUM, а також новий уряд на чолі з Маєю Санду. Відмову уряду Павла Філіпа та Демпартії визнавати зміну влади вони вважають узурпацією влади.

Конституційний суд Молдови, підконтрольний Демократичній партії, визнав усі рішення нового скликання парламенту нелегітимними, а також ухвалив рішення про розпуск парламенту і проведення нових виборів 6 вересня.

Європейський Союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві закордонних справ України заявили, що наша країна готова сприяти у вирішенні наявних проблем в Молдові для забезпечення демократії в країні.

Як відомо, 7 червня Конституційний суд Молдови затвердив необхідність розпустити парламент країни через нездатність депутатів сформувати уряд. Президент країни Ігор Додон не підписав відповідний указ, пояснивши це можливістю компромісу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: