Ситуація в Молдові: РНБО та МЗС зробили заяви

Читать на русском
Україна офіційно відреагувала на політичну кризу у Молдові, зробивши застереження щодо сценарію федералізації.

Україна офіційно відреагувала на політичну кризу у Молдові, зробивши застереження щодо сценарію федералізації.

Як пише «Слово і Діло», про йдеться заяві МЗС.

Додон відмовився розпустити парламент, попри рішення КСПрезидент Молдови Ігор Додон 8 червня відмовився розпускати парламент і запросив парламентські партії на консультації у понеділок, 10 червня.

Київ, так само як перед тим чимало західних столиць, закликав представників молдавської влади «уникати силового протистояння».

Окрім цього, Україна запропонувала Кишиневу свою роль посередника для вирішення суперечки між Демпартією, яка утримує контроль над урядовими інституціями, та новообраним урядом на чолі з Майєю Санду.

Окремо МЗС висловив занепокоєння через небезпеку просування «сценарію федералізації», який ніби-то раніше обговорювали лідери Демпартії та Соцпартії Плахотнюк та Додон.

Також у неділю ввечері молдовське питання обговорювати у Раді нацбезпеки та оборони України.

«Провів розширену нараду в РНБО щодо розвитку подій в Молдові і потенційного впливу на ситуації в регіоні. Моніторимо ситуацію», - зауважив секретар Радбезу Олександр Данилюк.

Нагадаємо, 7 червня Конституційний суд Молдови ухвалив необхідність розпустити парламент країни через нездатність депутатів сформувати уряд. Президент країни Ігор Додон не підписав відповідний указ, пояснивши це можливістю компромісу.

Проте, парламент Молдови, всупереч рішенню Конституційного суду про його розпуск, проголосував за обрання прем'єр-міністром лідера партії «Дія і солідарність» Майї Санду.

Після чого, тимчасовий виконувач обов'язки президента Молдови Павел Філіп, на якого Конституційний суд країни поклав обов'язки, видав указ про розпуск молдовського парламенту.

Також у Кишиневі невідомі почали блокаду держустанов.

У ЄС закликали владу Молдови виконати рішення КС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: