Країни ЄС виступили із заявою щодо кризи в Молдові

Читать на русском
П'ять європейських країн підтримали парламент Молдови і закликають до мирного вирішення кризи в країні.

Німеччина, Великобританія, Польща, Франція і Швеція виступили із заявою про політичну кризу в Молдові.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Європейська правда з посиланням на текст заяви, розміщеної на сайті МЗС Польщі.

«Німеччина, Сполучене Королівство, Польща, Франція і Швеція з пильною увагою відзначили останні події в Республіці Молдова. Після парламентських виборів демократично обрана парламентська більшість ухвалила важливі рішення, зокрема формування уряду. В умовах нинішньої конституційної кризи ми бачимо й підтримуємо парламент Молдови як представника народу Молдови», - йдеться в заяві.

«Ми закликаємо до спокою і стриманості. Всі сторони несуть відповідальність за врегулювання цієї конституційної кризи мирними способами» - зазначили в п'яти країнах.

Нагадаємо, з суботи в Молдові фактично склалося двовладдя з двома урядами і парламентською більшістю, легітимність якої попередня влада не визнає.

Парламент Молдови затвердив склад нового уряду й оголосив країну «захопленою державою», яку потрібно звільняти.

Це сталося після того, як Конституційний суд Молдови зобов'язав президента розпустити парламент і призначити дату дострокових виборів, бо законодавці протягом 90 днів після затвердження результатів виборів не змогли сформувати новий уряд.

Партія соціалістів і правий блок ACUM вважають, що відведений термін не закінчився, тому що в Конституції йдеться про три місяці, а не 90 днів.

Конституційний суд країни тимчасово відсторонив від посади президента Ігоря Додона, а прем'єр-міністр Павло Філіп, якого КС призначив в.о. глави республіки, підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові вибори на 6 вересня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: