Саакашвілі повернули громадянство України: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Міхеілу Саакашвілі указом президента повернули українське громадянство, й він скоро повернеться до Києва.
Слово і Діло

Президент Володимир Зеленський повернув громадянство України Міхеілу Саакашвілі. Експрезидент Грузії повідомив, що вже ввечері 29 травня повернеться до Києва. У Державній прикордонній службі запевнили, що пустять Саакашвілі до країни.

При цьому Саакашвілі вже заявив, що в нього немає політичних амбіцій. «Слово і Діло» розбиралося, що про його повернення думають у соціальних мережах.

«Вважав і вважаю, що позбавлення громадянства як метод впливу – неприпустимий захід. А форма, в якій це було зроблено, взагалі огидна. Як і спроби виправдати це неефективністю на посаді голови Одеської ОДА або «розхитуванням човна». За такою логікою без громадянства вже давно мали залишитися половина губернаторів і лідерів опозиції. Ну, або хоча б Медведчук», – вважає Артем Романюков.

«У рішенні Зеленського цілком прагматичний розрахунок. Принаймні на короткострокову перспективу. Можна вчергове використовувати Саакашвілі як таран, щоб він атакував у інформаційному просторі «баригу» Порошенка напередодні парламентських виборів. Фактично, Зеленський створив ворога Порошенку на виборчу кампанію. Замість цілеспрямованої критики Зеленського Порошенку доведеться відволікатися й витрачати ресурси на Саакашвілі. Як бонус – слова подяки «грузинського реформатора» на адресу Зеленського, які прозвучать неодноразово. Це посилить образ справедливого слуги народу», – написав Олексій Мінаков.

«Саакашвілі повернули громадянство, сподіваючись, що після повернення він одразу почне публічну війну з Порохом. Однак запускаючи Саакашвілі проти Порошенка, Зеленський має пам'ятати про непомірні амбіції колишнього грузинського президента. І якщо він найближчим часом їх не задовольнить, то ризикує стати наступною жертвою експресивного грузинського лідера», – написав Віктор Таран.

«Розрахунок Зеленського та його команди може бути в тому, щоб запропонувати Саакашвілі посаду прем'єр-міністра в разі формування коаліції фактично зі своєї однієї фракції або більшості без Тимошенко. Тому що Юлія Володимирівна навряд чи піде в коаліцію, де не вона прем'єр, тому або «Слуга народу» самостійно, або інші фракції. Звичайно, є й інший розрахунок – це коли Саакашвілі ходитиме на всі ефіри, критикуватиме Петра Порошенка й попередню владу. І це команді Зеленського, безумовно, вигідно. Але таким людям, як Саакашвілі, некомфортно без влади, й він із часом попросить посади, а менш ніж прем'єр-міністром бути він не захоче. І тут уже перед Зеленським постане дилема: задовольнити амбіції екс-президента Грузії чи отримати Саакашвілі в опозиції, коли той збиратиме акції протесту вже не проти Порошенка, а засуджуючи політику Зеленського», – написав Олександр Мусієнко.

«Я дуже радий, що Саакашвілі повертається. Не знаю його політичних поглядів і кар'єрних планів, але! Я завжди говорив, що громадянство в нього забрали несправедливо. Таке лише в «совку» практикували. Добре, що Зеленський його повернув. Саакашвілі дуже діяльний, швидко розжене сонних мух української політики. У нього непогані відносини з Трампом. Сподіваюся, Міша зуміє скористатися цим ресурсом на благо України», – написав Іван Яковина.

«Друзі, ви можете як завгодно ставитися до Саакашвілі, але те, що з ним зробив Порошенко, – це беззаконня у всій красі. Звичайно, це не єдине таке рішення, але одне з найрезонансніших. Зрозуміло, що всі чекають від нового президента скасування незаконних рішень старого. І, власне, він це й зробив. Ну, і я не впевнений, що самому Зеленському від цього повернення буде простіше. З іншого боку, ігнорувати очевидний факт політичної розправи з боку попередників також не годиться», – вважає Петро Олещук.

Нагадаємо, юрист Богдан Бондаренко вважає, що указ президента про повернення громадянства України Міхеілу Саакашвілі неадекватний.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: