Саакашвілі зможе балотуватися на дострокових виборах до Ради – юрист

Читать на русском
Міхеіл Саакашвілі, якому повернули громадянство України, зможе балотуватися на дострокових парламентських виборах.

Міхеіл Саакашвілі, якому президент Володимир Зеленський повернув громадянство України, зможе балотуватися на дострокових виборах до Верховної ради.

Про це «Слову і Ділу» розповів експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«Щоб бути народним депутатом, згідно з Конституцією, потрібно п'ять років безперервно жити на території України. Тут виникають питання. Безперервне проживання означає, що мінімум пів року потрібно проводити на території України. Але є рішення Європейського суду з прав людини – Микола Мельниченко проти України – де йдеться про те, що якщо людину переслідували з політичних мотивів, і в результаті вона змушена була жити поза територією країни, тоді потрібно виходити з того, що дотримується норма про безперервне проживання на території цієї країни. Я думаю, цим моментом керуватимуться ті люди, які захочуть, щоб Саакашвілі продовжив свою кар'єру в статусі, наприклад, народного депутата», – розповів Москалюк.

Нагадаємо, Міхеіл Саакашвілі отримав українське громадянство в травні 2015 року, а втратив його в листопаді 2017 року через неправильно вказані дані в анкеті. Екс-президент Грузії зазначив, що він не перебуває під слідством в Україні або за її межами, в той час як був заочно арештований у Грузії.

22 травня адвокат Міхеіла Саакашвілі Руслан Чорнолуцький подав до Адміністрації президента Володимира Зеленського лист політика з проханням повернути йому громадянство України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: