Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ

Читать на русском
Новий протокол передбачає, що діагностування ВІЛ відтепер можливе лише двома швидкими тестами різних виробників.

МОЗ України затвердило новий клінічний протокол лікування і профілактики ВІЛ-інфекції.

Відзначається, що це новітні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я, які включають аспект суспільного здоров'я. Відтепер кожен, хто живе з ВІЛ, має право отримувати безкоштовне лікування довічно, пише «Слово і Діло».

5 червня 2019 року МОЗ затвердив новий клінічний протокол щодо застосування антиретровірусних препаратів для лікування і профілактики ВІЛ-інфекції. Цей наказ офіційно затвердив рекомендації ВООЗ щодо лікування 2018 року та рекомендації з тестування 2016 року.

За новим підходом, як основна схема лікування використовуватиметься препарат із долутегравіром. З цією речовиною був розроблений комбінований препарат, який виробляють 9 компаній. Завдяки цьому вартість однієї дози препарату стала дешевшою в 6 разів і зараз для України коштує 5 грн 40 коп. Препарат поєднує в собі кілька діючих речовин, а отже, пацієнт може приймати лише одну таблетку щодня.

Новий протокол передбачає, що діагностування ВІЛ відтепер можливе лише двома швидкими тестами різних виробників. Ця норма дозволить поставити людину на облік швидше, а значить, швидше почати лікування ВІЛ-інфекції та досягти цілей Глобальної стратегії ЮНЕЙДС 90-90-90.

Крім цього, новий протокол дозволяє використовувати антиретровірусну терапію для доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції. Препарати PrEP (pre-exposure prophylaxis), які з минулого року є в Україні, рекомендується вживати групам ризику.

Раніше стало відомо, що МОЗ розробить тарифи на послуги з догляду за пацієнтами з ВІЛ.

Також нагадаємо, в МОЗ підрахували, скільки українців вживає наркотики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: