Новий правопис та подорожчання газу: що чекає на українців у червні

Читать на русском

Нові закони та владні рішення, які стали чинними на початку літа, сподобаються далеко не всім українцям, але серед не зовсім приємних новацій є й позитивні. «Слово і Діло» пропонує подивитись, яких законів та нових правил слід дотримуватися з червня 2019 року.

З 1 червня ціна на природний газ для населення зросла на 5,2% до 8,63 грн за 1 куб. м. За даними Асоціації газового ринку України, в червні «Нафтогаз» відпускатиме газ для потреб населення за ціною 6 299 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ і транспортування й розподілу), що на 5,2% вище, ніж у травні. Кінцева ціна газу має становити 8 627,01 грн за 1 000 куб. м. Проте ціни будуть різними в кожній області.

При цьому газ для промисловості в червні подешевшав на 7,9% для тих, хто закуповує газ на умовах передоплати. «Нафтогаз» пропонує газ за ціною 5 803 грн/тис. куб. м (без ПДВ і витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами).

Для тих, хто закуповує газ без передоплати, ціна знижується на 7,6% (до 6,423 тис. грн за 1 тис. куб. м).

Набула чинності нова редакція українського правописуЗ 3 червня в Україні офіційно почала діяти нова редакція Українського правопису. У цей день остаточний текст нової редакції Українського правопису оприлюднять на офіційних сайтах Міносвіти та Національної академії наук.

Ще одна не зовсім приємна новина – з початку місяця Одеська залізниця підвищує вартість проїзду для пасажирів у поїздах приміського сполучення в середньому на 15,2%. Ціни зросли якраз перед початком високого сезону відпусток.

З третього червня в Україні офіційно почала діяти нова редакція Українського правопису, розробленого фахівцями Української національної комісії з питань правопису. Він має замінити редакцію від 1992 року. З цього моменту рекомендується застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема в офіційно-діловому стилі мови.

Ще одна новація – тепер під час касового обслуговування в банках можна використовувати цифровий підпис та цифрову печатку. Користуватися цими благами цифрової цивілізації можуть як юридичні особи, так і фізичні особи-підприємці.

До того ж змінилися правила зняття готівки в банках. Банки можуть вимагати підтверджувальних документів, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, як закупівельний акт чи відомість, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого чи сплаченого на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, кредитний договір, а також договори поставки, транспортування, зберігання чи інші звітні документи.

З 30 червня на всіх станціях Київського метрополітену запрацює система відеоспостереження. Зараз камери працюють на шести станціях. Встановити систему відеоспостереження в КМДА збиралися ще два роки тому й не лише в метро, але й у місцях скупчення людей. Камери мали бути обладнані системою розпізнавання облич і допомагати правоохоронцям у затриманні зловмисників. Але не всім киянам це сподобалося.

Раніше ми писали, як зростуть тарифи до 2021 року за прогнозом Мінекономіки.

Також «Слово і Діло» повідомляло, що поставки дизпалива та скрапленого газу з РФ в Україну знижені.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: