Вартість пального в червні: чи чекати цінових стрибків українцям

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Передумов для різких цінових стрибків поки немає. Всі чинники, які могли б впливати на вартість, наразі відносно стабільні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський.

«Дизель свою спекулятивну гривню відіграв, щойно з'явилося повідомлення про так звану заборону РФ на експорт нафтопродуктів. Усі відразу кинулися на заправки. Звісно, трейдери зіграли, отримали додаткову маржу. Бензин протягом травня відіграв 1-1,5 гривні. Це прогнозувалося й було очікувано, але на цьому все», – зазначив Землянський.

За його словами, гривня має бути відносно стабільною до кінця літа. Цей чинник не впливає, європейський ринок спокійний, у нас обсяги вугілля зростають.

«Що буде далі з гривнею, з іншими чинниками, ніхто не знає. Але якщо брати поточну ситуацію, то все спокійно. Нічого критичного статися не має», – уточнив експерт.

Експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко також зазначив, що колапсу на ринку бути не має.

Нововведення РФ першу за все стосуються дизпалива та скрапленого газу, а не бензину. При цьому цінових стрибків на паливо не очікується, додав він.

Ціни на бензин: динаміка вартості пального для авто за останні п'ять роківБензин і дизельне паливо з 2014 до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі, а газ іноді падаву ціні.

«Дефіциту немає. Та й у крайньому разі ті ж російські нафтопродукти можна отримувати через інші країни. Цінові стрибки якщо й будуть, то лише на початковому етапі й у певних сегментах. При цьому, ймовірно, потім повернуться назад, до колишніх цін. У нинішній ситуації можна сказати, що глобальних змін бути не має», – підкреслив Дяченко.

Раніше в АМКУ повідомили, що нові правила вивезення з території Росії бензину, дизельного палива та скрапленого газу, які почнуть діяти з 1 червня, можуть зумовити зростання цін на паливо в Україні.

Як відомо, з 1 червня вивезення з території Російської Федерації в Україну бензинів моторних, дизельного палива та скрапленого газу буде можливим лише за наявності дозволу, виданого Міністерством економічного розвитку РФ.

Як з'ясувало «Слово і Діло», бензин і дизельне паливо з 2014 до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі. Динаміка вартості палива для авто за останні п'ять років – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: