Кого нардепи найчастіше намагалися звільнити з найвищих державних посад протягом п’яти років

Читать на русском

Народні депутати можуть не лише розробляти законопроекти, але й подавати до Верховної ради колективні ініціативи, такі як законопроекти про внесення змін до Конституції, постанови, пропозиції щодо кадрових рішень. Сьогодні «Слово і Діло» пропонує подивитися, кого депутати найчастіше намагалися звільнити з посади президента, прем’єр-міністра, генпрокурора шляхом колективних ініціатив протягом 2014-2019 років.

Отримавши відповідь на запит «Слова і Діла» з апарату Верховної ради, наші аналітики переглянули всі випадки колективних ініціатив нардепів щодо кадрових рішень, а не лише випадки, коли справді доходило до голосування в сесійні залі.

Нардепи мали п’ять «колективних» спроб звільнити з посади президента України Петра Порошенка. Хоча щоразу парламентарі зазнавали фіаско. Двічі таку спробу робив Олег Ляшко (у квітні 2016 року та в липні 2017 року), двічі – Дерев’янко (24 квітня 2018 року), одного разу – Юлія Тимошенко (26 лютого 2019 року).

Завдання на літо: які обіцянки мають виконати нардепиОлексій Гончаренко обіцяв іти на вибори від Блоку Петра Порошенка, а Сергію Шахову потрібно внести законопроект про запровадження податку на розкіш.

На звільнення голови Верховної ради Андрія Парубія його колеги спокушалися 4 рази. Ініціаторами виступали Рабінович (16 червня 2016 року), Каплін (8 грудня 2016 року), Бойко та Вілкул (6 червня 2018 року), Писаренко (24 квітня 2019 року).

Яценюка намагалися відправити у відставку тричі. Спочатку Сотник 9 лютого 2016 року, потім – Барна (15 лютого 2016 року), а наступного дня – Голуб.

Гройсмана нардепи спробували усунути від влади колективною ініціативою лише одного разу – 3 жовтня 2017 року, з подачі Бойка та Вілкула. Але тоді спроба не мала успіху.

Генпрокурорів Шокіна та Луценка намагалися позбавити крісла по одному разу, але різні депутати. За відставку Шокіна виступав у грудні 2015 року Ляшко, а звільнити Луценка вимагали Семенченко та Соболєв 11 листопада 2016 року.

Найчастіше за звільнення з найвищих державних посад виступали Ляшко, Бойко та Дерев’янко.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми досліджували законотворчу діяльність Ради й розбиралися, хто з депутатів підготував більше за всіх ініціатив у травні.

Також ми писали, хто з політиків наобіцяв більше за всіх у травні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: