Хто може увійти до нової коаліції та що стане інтригою?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Руслан Бортникполітолог

Насправді, було вигідно не відправляти у відставку Гройсмана й таким чином продовжити паузу у формуванні нової коаліції.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько.

«Творцем уряду є коаліція, а якою буде її конфігурація, невідомо. Коломойський хоче об’єднати «Слугу народу» з «Батьківщиною» в надії, що це дасть кількість голосів, схожу на нинішні БПП та НФ. У Коломойського ще є кілька резервних політичних сил, які він може підтягнути, якщо поталанить. Якщо Зеленський припуститься ще кількох помилок, «Слуга народу» стрімко втрачатиме свої рейтинги», – зазначив Цибулько.

Країна отримала велику насолоду від приходу Зеленського до влади, але що з цим робити, ніхто не знає. Не виключено, що з кожним тижнем ситуація довкола «Слуги народу» погіршуватиметься, додав він.

Звичайно, президент може мріяти про більшість, яка реалізовуватиме його президентську програму. Однак, скоріш за все, спільна логіка зводитиметься до того, щоб посилювати роль парламенту, уточнив експерт.

На його переконання, хто б не був президентом, суб’єктність парламенту зростатиме. Навіть маючи потужну фракцію, буде нелегко працювати з парламентом.

Завдання на літо: які обіцянки мають виконати міністриВолодимир Гройсман має в червні завершити проект укриття над ЧАЕС, а Ірина Фріз – до кінця літа запустити Міністерство у справах ветеранів.

Також із появою партії «Голос» Вакарчук зможе перетягнути частину електорату в «Самопомочі» Садового, Гриценка, трохи БПП. Проте найбільшою інтригою буде прем’єр Гройсман, підкреслив він.

«Якщо Гройсман, Порошенко та Вакарчук починають вибирати голоси проєвропейської більшості, яка фігурує в усіх соцопитуваннях, то ідеальна коаліція була б у складі таких партій, як «Стратегія Гройсмана», «Європейська солідарність» та «Голос». Це була б проєвропейська більшість», – пояснив політолог.

Однак поки це інтрига. Все залежить від якості мажоритарників, яких вони виставлять, наголосив він.

«А так витягувати партійний список доведеться дуже серйозними інвестиціями», – констатував Володимир Цибулько.

Політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник припустив, що «Слуга народу» набере 35-40%. Для формування коаліції їм буде потрібен партнер.

На його думку, як найбільш імовірний партнер сьогодні розглядається «Батьківщина» Тимошенко. Можливо, партія Гриценка, «Голос» Вакарчука, якщо пройде.

«Можливе створення двопартійної коаліції, в якій буде більший партнер, що домінуватиме, й малий партнер», – підкреслив політолог.

Які обіцянки мають виконати міністри – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: